Spaarders Kaupthing kunnen donderdag aan hun geld

Print

Spaarders Kaupthing kunnen donderdag aan hun geld

Negen maanden van vertwijfeling was het. Maar volgende donderdag is het eindelijk zover. Dan kunnen de klanten van Kaupthing Bank in België en Luxemburg eindelijk aan hun spaargeld. Hun tegoeden zullen dan zijn overgeheveld naar het Landbouwkrediet en Keytrade Bank.

Op 9 oktober 2008 werden de spaartegoeden van de klanten van Kaupthing Bank Belgium, een bijhuis van het Luxemburgse Kaupthing geblokkeerd. Dat gebeurde omdat de bank haar verplichtingen niet meer kon nakomen nadat haar IJslandse moeder in de financiële crisis ten onder ging.

Meteen werd gezocht naar een overnemer. Eerst dook een Libisch overheidsfonds op, maar dat bod werd afgewezen door de banken die nog geld te goed hadden van Kaupthing. Nadien dook de Engelse familie Rowland op via haar investeringsfonds Blackfish. Zij kregen wel groen licht.

De overnemer van de Luxemburgse bank is echter niet geïnteresseerd in de Belgische klanten van Kautphing. Zij worden daarom overgedragen naar het Landbouwkrediet en Keytrade Bank. In totaal ging het om zo'n 21.000 mensen. Vijfduizend van hen hadden een effectenrekening. Die werd in februari al overgeheveld naar het Landbouwkrediet Dat kon snel omdat de bank louter een bewaarder was van de effecten. Voor het spaargeld, dat op een hoogrentende internetrekening Kaupthing Edge stond, naar Landbouwkrediet-dochter Keytrade Bank duurde de overdracht langer. Er was immers een goedkeuring nodig van de banken die nog geld te goed hadden van Kaupthing, van de Bankcommissie en van Europa.

Belangrijk voor de overnemers is alvast het feit dat enkele grote spaarders van Kaupthing zich hebben verbonden om alvast 50 miljoen euro op hun rekeningen te behouden. De Luxemburgste spaarders hebben dit voorbeeld nadien gevolgd, zegt André Meyers, de voortrekker van de Kaupthing-spaarders. In totaal staat nog iets meer dan 300 miljoen euro aan spaargeld bij Kaupthing Bank. Landbouwkrediet en Keytrade hopen natuurlijk dat ze zoveel mogelijk kunnen behouden. Dat geld, plus intrest, wordt nu overgedragen.

De spaarders van Kaupthing konden de voorbije maanden niettemin al tot 20.000 euro van hun tegoeden recupereren bij de AGDL, het Beschermingsfonds voor de Luxemburgse banken. Wie daarop een beroep deed, ziet dit tegoed nu verminderd worden op zijn rekening bij het Landbouwkrediet en Keytrade.

JVG