Wetenschappers ontdekken levensverlengende stof

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd de levensduur van oude muizen met 38 procent te verlengen door het toedienen van rapamycine. In mensentermen betekent dit dat een zestigjarige nog 34 jaar zou leven, in plaats van het huidige gemiddelde van 25 jaar.

wverhaert

Het onderzoek staat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature'. Een levensverlengende pil is voorlopig niet aan de orde wegens te gevaarlijk, maar dit onderzoek is “veelbelovend”, zeggen wetenschappers die de studie leiden.

Rapamycine werd in de jaren zeventig ontdekt op Paaseiland in de Stille Oceaan. De stof wordt gebruikt om de afstoting van donororganen te verminderen en in stents, vaatverwijdende apparaatjes.

Muis

Het toedienen van rapamycine op muizen van 20 maanden - het equivalent van zestig mensenjaren- had een levensverlengd effect van 28% voor mannetjes en 38% voor vrouwtjes.

De levensverlengende werking zou bij mensen nog sterker werken, voorspellen de onderzoekers optimistisch. De stof onderdrukt het afweersysteem en is daarom -nog- niet geschikt voor mensen.

SofVa