Elite steekt olieinkomsten in eigen zak

De regering van Equatoriaal Guinea heeft miljarden aan olie-inkomsten in eigen zak gestoken in plaats van het geld te gebruiken om het leven van de bevolking te verbeteren. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

wverhaert

Het rapport ‘Well Oiled: Oil and Human Rights in Equatorial Guinea’ doet uit de doeken hoe de dictatuur onder president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo olie-inkomsten gebruikte om zichzelf te verrijken ten koste van de bevolking.

“Dit land zou per hoofd van de bevolking de welvaart van Spanje of Italië moeten hebben, maar de armoede is erger dan in Afghanistan of Tsjaad”, zegt Arvind Ganesan, directeur van het Business and Human Rights Programma van HRW. “Dat getuigt van corruptie, wanbeheer en ongevoeligheid voor de noden van het eigen volk.”

Kindersterfte stijgt

Nadat aan het begin van de jaren 90 olie werd ontdekt in Equatoriaal Guinea, steeg het bruto binnenlands product met meer dan 5.000 procent. Het land werd de vierde olieproduct in Afrika bezuiden de Sahara. Maar de levensomstandigheden van de 500.000 inwoners verslechterden nog.

De kinder- en zuigelingensterfte steeg van 103 doden per duizend in 1990 tot 124 per duizend in 2007. De sterfte onder kinderen tot vijf jaar steeg van 170 per duizend in 1990 tot 206 per duizend in 2007.

Rol van banken

Onder het Internationale Convenant inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten is elk land verplicht om sociale basisvoorzieningen te verstrekken aan de bevolking, zegt HRW, maar Equatoriaal Guinea doet dat niet.

Ook verschillende andere Afrikaanse regeringen steken staatsinkomsten in hun eigen zak, met medewerking van banken. In maart liet de niet-gouvernementele organisatie Global Witness zien hoe banken corruptie faciliteren door zaken te doen met dubieuze klanten in corrupte, olierijke landen zoals Equatoriaal Guinea. Daardoor wordt die landen de kans ontnomen om zichzelf uit de armoede te werken en blijven ze afhankelijk van hulpgeld.

Bron: JS (IPS)