Huisartsen bereiden zich voor op grootschalige griepepidemie

Steeds meer wordt er gevreesd voor een massale uitbraak van Mexicaanse griep in ons land na de grote zomervakantie. De huisartsen zijn dan ook begonnen met de voorbereidingen voor de opvang en behandeling van de vermoedelijk vele duizenden zieken.

jrosquin

Donderdagavond raakte bekend dat er in ons land zeven nieuwe gevallen van Mexicaanse griep werden aangetroffen, een van hen verbleef op Rock Werchter.

Een grootschalige uitbraak kan enkel in goede banen worden geleid als er een verregaande samenwerking komt tussen medische specialisten. Dat stelt dokter Jos De Smedt van Domus Medica, de organisatie die de huisartsenkringen in Vlaanderen vertegenwoordigt.

Zorgmeldpunt

Om de coördinatie goed te doen verlopen moet er in elke gemeente een zorgmeldpunt komen, dat fungeert als noodcentrale. Op dat meldpunt wordt beslist naar welke artsenpraktijk de patiënten worden doorgestuurd. Zieken kunnen dus terecht komen bij een andere dokter dan de huisdokter.

Mogelijk zullen er ook praktijken komen die zich enkel toeleggen op het behandelen van mensen met Mexicaanse griep en andere praktijken waar niemand behandeld wordt die het virus heeft opgelopen.

Poliklinieken

Er zal ook uitgestippeld worden welke artsen de artsen vervangen die zelf getroffen worden door de Mexicaanse griep. Als de praktijken niet meer voldoende bemand kunnen worden kunnen er poliklinieken worden ingericht in bijvoorbeeld parochiezalen en sportzalen.

Er worden intussen al massaal mondmaskers en ontsmettingsmiddelen ingeslagen door artsen.

Gratis vaccins

Het noodscenario wordt uitgewerkt omdat er een massale uitbraak van Mexicaanse griep in onze contreien wordt voorspeld. Het Interministerieel Commissariaat Influenza voorspelt dat na de vakantiemaanden wel eens meer dan drie miljoen Belgen, een derde van de bevolking, besmet kunnen geraken met het A/H1N1-virus.

Volgens minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zullen er pas ten vroegste eind september gratis vaccins ter beschikking gesteld kunnen worden.