Onderhandelingen voor bedienden Hansen Transmissions afgesprongen

Bij tandwielkastenproducent Hansen Transmissions, met productievestigingen in Edegem en Lommel, zijn de onderhandelingen over een sociaal plan voor de 109 bedienden in de vier Belgische vestigingen afgesprongen. De vakbonden gaan zich nu beraden en mogelijk de verzoening aanvragen.

wverhaert

Ook Hansen Transmissions ondervindt momenteel gevolgen van de economische crisis. Voor de zowat 1.600 arbeiders is al geruime tijd economische werkloosheid in voege.

De directie vroeg aanvankelijk een inlevering van de eindejaarspremie voor de bedienden, maar daar gingen de vakbonden niet mee akkoord. De directie kondigde kort daarop haar intentie aan om de jobs van 109 bedienden te schrappen.

Arbeidsduurvermindering

De vakbonden vroegen de directie om arbeidsduurvermindering in overweging te nemen om het aantal naakte ontslagen te kunnen beperken. De directie toonde zich bereid om hierop in te gaan, maar wilde niet praten over een ontslagregeling volgens de formule Claeys en legde -volgens de bonden- een voorstel op tafel dat "te nemen of te laten" was.

De bonden van hun kant namen dit niet en zijn van mening dat een onderneming zoals Hansen Transmissions die grote winsten maakt, in de mogelijkheid verkeert om een "degelijk" sociaal plan te onderhandelen. De gesprekken werden daarop voor onbepaalde tijd opgeschort.

Verzoening

De bonden gaan zich nu beraden over hoe het verder moet. Wellicht gaan ze de verzoening aanvragen om uit de impasse te geraken.

Hansen Transmissions heeft productievestigingen in Lommel en in Edegem en ontwikkelingsafdelingen in Kontich en Schoten. De hoofdzetel van Hansen Transmissions ligt in Edegem.