1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Thor Hushovd verslaat Freire op de meet

Thor Hushovd (Cervélo) heeft de zesde etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Noor won de massasprint in Barcelona nadat Millar even voor de streep werd opgeslokt door een groep waarin alle favorieten zaten. Tom Boonen kwam opnieuw ten val.

pirombouts

Robert Gesink kwam niet meer aan de start van deze zesde rit. De Nederlander, die gisteren ten val kwam, moest verstek laten wegens een breuk van het spaakbeen. In het begin van de etappe kwam ook Carlos Sastre ten val. De winnaar van de Tour van vorig jaar kon verder zonder veel erg.

Millar, Augé en Chavanel

De zesde rit werd gekleurd door een lange ontsnapping van de Brit David Millar en de Fransen Sylvain Chavanel en Stéphane Augé. Ze reden samen zo'n 4 minuten bij elkaar, maar Millar vormde een bedreiging voor de gele trui van Cancellara en dus mocht de kloof van het peloton niet groter worden.

De Spanjaard Amets Txurruka dichtte op zijn eentje het gat tussen het peloton en de leiders. Met vier reden ze zo'n 50 kilometer op kop, tot David Millar een demarrage plaatste. Hij won zienderogen terrein op zijn medevluchters en had met nog 10 kilometer te gaan ruim een minuut voorsprong op het peloton.

Boonen valt

In de slotfase ging het echter hard in het peloton. Valpartijen waren opnieuw geen uitzondering, en Tom Boonen lag er ook (weer) bij. Op de slotklim was Millar er tevens aan voor de moeite.

In een chaotische massaspurt, waarin Mark Cavendish geen rol van betekenis speelde, leek Oscar Freire op weg naar de ritzege. Ex-groenetruiwinnaar Thor Hushovd kwam er echter gepast uit en won nipt voor de Spanjaard. Jose Joaquin Rojas vervolledigde het podium. Sébastien Rosseler finishte als eerste Belg vlak voor Mark Cavendish.

 Rituitslag   
1. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)  181,5 km in 4u21'33"
2. Oscar Freire (Spa/Rabobank)  
3. Jose Joaquin Rojas (Spa/Cd'E)    
4. Gerard Ciolek (Dui/Milram)   allen
5. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas)   zelfde
6. Filippo Pozzato (Ita/Katusha)  tijd
7. Alessandro Ballan (Ita/Lampre)    
8. Rinaldo Nocentini (Ita/AG2R)    
9. Cadel Evans (Aus/Sil-Lotto)    
10. Fabian Cancellara (Zwi/Saxo)    
15. Sébastien Rosseler (Quick Step)    

De stand in het algemene-, het punten- en het bergklassement vindt u onze overzichtspagina !. Alles over de tour staat op hier