"Geen reden tot paniek voor nieuwe brandstof in Frankrijk"

Sinds maart van dit jaar is er een nieuwe brandstof in Frankrijk genaamd SP95-E10. Dat is loodvrije benzine gemengd met 10% Bio Ethanol. Bij sommigen reden voor paniek, want wat is de impact van die nieuwe brandstof?

ssimons

"Wie een nieuwe wagen bezit, heeft met deze brandstof geen problemen want zowat 60% van de benzinewagens komt in aanmerking voor deze brandstof", klinkt het bij VAB.

"Wie met een benzinewagen van voor 2000 rijdt, kijkt toch beter uit. De biobestanddelen in de brandstof zijn vrij aggressief en tasten de kunststofleidingen (vooral in oudere wagens aanwezig), dichtingen of pakkingen aan en kunnen lekken veroorzaken."

"Geen reden tot paniek"

* Wie slechts een enkele keer tankt, vermengt en verdunt de biobrandstof met de nog aanwezige klassieke brandstof. Wie bijvoorbeeld 14 dagen op vakantie gaat naar Frankrijk en daar wat sightseeing doet, tankt gemiddeld twee keer. Enkel langdurig met die brandstof rijden kan nare gevolgen hebben.

* Er zijn nog meer dan voldoende benzinestations in Frankrijk die de klassieke loodvrije benzine verkopen

* Het merendeel van de Belgen rijdt met een dieselwagen en die hebben helemaal geen moeilijkheden (in tegenstelling tot de Nederlanders die meer met de gewone benzine rijden.

"Voorkomen is nog steeds beter dan genezen", zegt VAB. "Verifieer voor uw vertrek best even of uw wagen de nieuwe brandstof verdraagt."

Het Franse Ministerie voor Milieuzaken heeft op haar website (Personenwagens staan onder de selectie 'Véhicules légers et camionettes') een handige zoekmachine om te zien of uw wagen geschikt is om deze brandstof te gebruiken. Is uw voertuig niet geschikt, geen nood, de gewone loodvrije benzine 95 en/of 98 octaan blijft nog meer dan voldoende beschikbaar.