Gemeente voortaan strenger voor klanten van nachtwinkels

In het nieuwe politiereglement van Temse, dat op 1 augustus in voege gaat, worden strengere regels bepaald rond nachtwinkels. Deze maatregelen dienen om overlast tegen te gaan.

fgousseau

“Na klachten wegens vervuiling en nachtlawaai hebben wij een middenweg gekozen”, verklaart schepen Wim Van Rossen (Open Vld). “We hebben het reglement aangepast om aan een aantal klachten tegemoetkomen, zonder uitbaters van bestaande nachtwinkels de keel dicht te knijpen.”

De overlast werd hoegenaamd niet veroorzaakt door de uitbaters van de nachtwinkels, maar wel door sommige klanten, die op een rumoerige manier drank kwamen kopen en hun afval op straat gooiden.

“Ik heb een tijdje een vuilnisbak buiten voor mijn winkel gezet”, vertelt Abbas Shah, de uitbater van een nachtwinkel in de Vrijheidsstraat. “Het probleem daarbij was dat alle passanten en niet enkel mijn klanten daarin hun afval deponeerden. Een vuilniszak kost twee euro, dat werd voor mij een dure zaak.”

Daarom plaatste hij er een in zijn winkel. “Ik zeg al tijd duidelijk tegen de klanten dat ze die vuilnisbak moeten gebruiken”, benadrukt Shah.

Autoradio

In het reglement wordt nu ook bepaald dat het verboden is om in de nabije omgeving van nachtwinkels lawaai te veroorzaken, waardoor de rust van de buurtbewoners kan worden verstoord. In de nachtwinkels zelf mag geen alcohol gedronken worden.

Het is ook verboden om in de buurt van nachtwinkels in een stilstaande wagen de motor te laten draaien, tenzij daartoe een noodzaak is. Ook de autoradio mag niet buiten de wagen hoorbaar zijn.

De nachtwinkels zullen voortaan ook niet meer de hele nacht geopend mogen blijven. “Openingsuren van 18u tot 2u leken ons een goed alternatief”, aldus schepen Van Rossen.“Dat vormt geen enkel probleem”, vindt Abbas Shah. “De nachtwinkels in Temse sluiten nu al om 2u.”

Een ander punt is de vestigingsplaats van de nachtwinkels. In het reglement wordt vermeld dat in een groot aantal straten in het centrum van Temse en deelgemeenten geen nachtwinkels meer mogen bijkomen, waaronder ook de Vrijheidstraat.

Er moet ook voldoende parkeergelegenheid in de buurt zijn. In de nabijheid van een openbaar plein, in of naast gebouwen met een voortuin of in meergezinswoningen mag geen nachtwinkel worden uitgebaat.

Zo blijven de residentiële wijken dus vrij van nachtwinkels.

Ilse PRINSEN

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER