1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Regeringspartijen enthousiast over 'evenwichtig' regeerakkoord

De toekomstige Vlaamse regeringspartijen zijn bijzonder optimistisch over het regeerakkoord dat woensdagnacht gesloten is. Ondanks de enorme besparingen die voor de deur staan, gaat het volgens sp.a-voorzitster Caroline Gennez toch om een akkoord met "heel veel eten en drinken in".

ikerremans

"Het is een goed akkoord met heel veel eten en drinken in. Het is een investeringsregering die mensen door de crisis heen helpt, die inzet op jobs, op zekerheden van mensen - woon-, job- en inkomenszekerheid - en heel veel sociale bescherming."

'Goeds'

"Ik popel van ongeduld om aan onze mensen te vertellen wat we allemaal aan goeds met hen van plan zijn in Vlaanderen de komende 5 jaar", aldus een dolenthousiaste Gennez die naar eigen zeggen "alle aandachtspunten" van de sp.a kan terugvinden in het regeerakkoord.

Evenwicht

Jan Peumans van N-VA vindt dat er evenwichtig akkoord uit de bus is gekomen. "Ik heb mijn stempel kunnen drukken op een aantal dingen die ik het best ken, zoals op het vlak van mobiliteit, leefmilieu en openbare werken." Eén van zijn verwezenlijkingen is bijvoorbeeld het "plattelandsfonds, in navolging van het stedenfonds".

"Ik denk dat wij een assertief Vlaams beleid moeten voeren, dat we moeten zorgen dat we de bevoegdheden die we hebben maximaal uitvoeren. Als deze regering tot stand komt, moet dat perfect mogelijk zijn", aldus nog Peumans.

Ook CD&V-voorzitter Marianne Thyssen spreekt over een "zeer evenwichtig akkoord" met voldoende christendemocratische accenten. "Wat voor ons telt, is dat we mensen die vooruit willen kansen geven en mensen die het wat moeilijker hebben, meetrekken. Dat evenwicht zit er echt wel in."

'Berg heeft muis gebaard'

De details van het akkoord worden pas donderdagmiddag bekend gemaakt. De oppositie reageert ondertussen afwachtend, maar betwijfelt of er voldoende budget is om alles te verwezenlijken. Open Vld wil constructief oppositie voeren, maar oppositiepartij Vlaams Belang is minder optimistisch.

"De berg heeft een muis gebaard. Van de ambitieuze plannen en vele beloftes die door sp.a en N.VA tijdens de verkiezingscampagne werden gedaan, blijft nauwelijks nog iets over", aldus Filip Dewinter (VB).

Jean-Marie Dedecker van LDD spreekt over een akkoord met enkele Sinterklaascadeaus.