Oplichter laat put van 1.5 miljoen euro achter

Het Openbaar Ministerie wil vijf jaar beroepsverbod voor aannemer Jean Maertens (50) uit Westerlo .

“Deze man is bezig aan zijn zevende faillissement. Hij mag nooit nog een vennootschap leiden.” Dat was de vaststelling en de wens van één van de curatoren in de zaak tegen aannemer-oplichter Jean Maertens. De man is afkomstig uit Turnhout, maar woont in Westerlo.

De beklaagde maakte er een sport van om voortdurend firma’s op te richten en er vervolgens voor te zorgen dat hij een argeloze vennoot vond, die hij - al dan niet via een vervalste handtekening - tot zaakvoerder kon bombarderen. Vervolgens maakte Maertens achter de schermen enorme schulden en liet de firma dan failliet gaan. Vervolgens draaide de stroman op voor de schuldenlast.

De put die Maertens op die manier achterliet, bedraagt 1,5 miljoen euro. Firma’s in de dans van de oplichter waren RHBR, nv De Kabouter, Stefra, BTS, CRS, Delta Point Immo, Jeda en Crea Printbeton. Substituut-procureur Inge Claes schetste het ontluisterende parcours van Maertens. Daaruit bleek dat Maertens er zelfs niet voor terugdeinsde om het briefhoofd van een notaris te misbruiken om schuldeisers af te houden.

“We moeten de Kempen tegen deze man beschermen”, vindt Claes. Ze vroeg de rechter om, naast een passende straf, de beklaagde ook een beroepsverbod van vijf jaar op te leggen.

“Wij hebben stommiteiten begaan, maar anderen ontsnappen in deze zaak. Waarom werden zij niet gedagvaard?”, wilde de advocaat van Maertens weten.

“Het onderzoek loopt sinds 2007. Mijn cliënt werd pas in maart 2009 aangehouden. Men had vroeger kunnen ingrijpen.” De advocaat noemde de gedupeerden naïvelingen en stelde dat zijn cliënt zo gehandeld had om te overleven.”

Het vonnis valt op 22 juni.

HHM

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio