Hevige regen spelbreker bij première Verhalenboer

Met een oude brandweerwagen omgebouwd tot luisterstudio trekt compagnie KAiET deze zomer de boer op. Als het droog blijft, tenminste.

Zitjes worden uitgeladen, het publiek neemt plaats, zet een hoofdtelefoon op en belandt in het audiouniversum van de Verhalenboer. Je zit nu eens in een zandstorm, dan weer naast een kabbelend beekje en vervolgens in een drukke metro.

De Verhalenboer is het regiedebuut van Geert Hautekiet (41).“Ik heb meer dan 3 jaar op dit concept gebroed”, vertelt hij. “Het idee om verhalen op een originele manier te vertellen, tolde al langer door mijn hoofd. Wij brengen geen klassiek theater met grote gebaren. Nee, we houden het kleinschalig en focussen op een originele benadering.”

“’s Morgens vertellen we verhalen ‘per stuk’ op de markt. Korte verhalen voor de passerende marktbezoekers. ’s Avonds staat een lange verhalenreeks op het programma op de site Nieuw Zurenborg.”

Het lot bepaalt welke verhalen er worden verteld. “We hebben de titels van de verhalen in appels verstopt.

De appels verdwijnen in een draaiton. Een onschuldige hand beslist welk verhaal we vertellen. We brengen als het ware 3D-cinema, zonder beeld, met de charme van een oude, krakende radio waarrond de hele familie aanschuift voor een luisterspel.”

“Toen ik op zoek ging naar verhalen stootte ik op de Nederlander Herman Pieter De Boer. Achteraf bekeken leek hij met zo’n naam wel voorbestemd om verhalen aan De Verhalenboer te leveren. Deze man is bij ons misschien minder gekend, bij onze noorderburen is De Boer een kanjer. Hij maakte liedjes voor Lenny Kuhr (‘Visite’) en Ramses Shaffy (‘Laat Me’). Ook zijn werk voor Kinderen voor Kinderen is legendarisch.

Denken we maar aan ‘Op een onbewoond eiland’ of ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’. De verhalen van De Boer heb ik dan herwerkt.”

Valse start

Terwijl Geert vol enthousiasme over zijn Verhalenboer vertelt, valt de regen met bakken uit de lucht.

“Het lot heeft blijkbaar beslist dat we de première moeten uitstellen. Die sparen we dan op voor vanavond”, vertelt hij. “Het heeft geen zin om in deze regen te spelen. Maar wees gerust, morgen zijn we weer op post.”

Vol goede moed wordt de mobiele luisterstudio ingeladen. De zomer duurt nog lang.

Patrick VAN DYCK

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio