Kempens patissier maakt carrière in Rusland

De 27-jarige Kristof Laermans uit Ravels heeft zijn eigen patisserie in Rusland. Deze maand verhuist de zaak naar een groter pand, waar 4.000 kilo tiramisu per dag wordt gemaakt.

Kristof Laermans volgde een bakkersopleiding in Brugge en begon zijn carrière als patissier in een Turnhouts restaurant. “Stelselmatig ging ik voor grotere restaurants werken”, vertelt hij. “Toen er een vacature kwam van patissier bij The Flying Dutchman in het Russische SintPetersburg, heb ik niet lang getwijfeld.”

The Flying Dutchman is een zeilschip dat omgebouwd is tot restaurant, lounge en fitnessruimte. “Heel gerenommeerd”, verteltKristof. “Toch vond ik het geen leuke job. Van thuis uit ben ikopgevoed in een familie van zelfstandigen en ik vond het niet gemakkelijk om voor een baas te werken. Na drie jaar wilde ik iets anders.”

By Kristof

Samen met de eigenaar van The Flying Dutchman richtte Kristof drie jaar geleden patisserie By Kristof op. Intussen heeft hij zo’n 35 mensen in dienst en levert hij tiramisu en andere desserten aan een zestigtal supermarkten en aan 400 à 500 restaurants.

“Deze maand verhuizen we naar een groter pand, twintig kilometer buiten SintPetersburg”, vertelt Kristof. “Daar kunnen we zo’n 4.000 kilo tiramisu per dag maken, tegenover 1.000 kilo met onze huidige infrastructuur. Met die extra capaciteit willen we onze markt uitbreiden naar Moskou en andere Russische steden.”

Belgische chocolade

“Russen zijn echte zoetekauwen”, weet Kristof. “De gemiddelde Rus eet twee taartjes per week en neemt elke dag iets zoets mee naar het werk. Vroeger kenden de Russen ook al tiramisu, maar het was er erg duur. Wij maken nu lekkere én betaalbare tiramisu.”

Voor zijn desserten gebruikt Kristof steevast Belgische chocolade. “Die is niet alleen lekkerder, maar ook drie keer goedkoper dan Russische”, verklapt hij.

Kristof komt zo’n vijf à zes keer per jaar terug naar België. “Meestal maar voor een dag of twee, bijvoorbeeld om Belgische machines aan te kopen, want die zijn beter dan Russische.

Maar deze keer ben ik een hele week in Ravels gebleven, omdat mijn petekind werd gedoopt. Dat moment wilde ik voor geen geld missen.”

Kathleen VAN BEURDEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio