Lier verhuurt Gevangenenpoort aan nieuw hotel Zimmerhof

Hotel Zimmerhof krijgt twee van de drie lokalen van de Gevangenenpoort in concessie. "Het gebouw zal daardoor toegankelijker worden dan ooit tevoren", argumenteert schepen van Monumentenzorg en Toerisme Guido Van den Bogaert (CD&V/N-VA).

cvanrompaey_fr

"De Eikelpoort, opgericht in 1375, is de enige resterende van de vijf binnenpoorten. Uit deze periode dateert de middengevel met de dichtgemetste werpgaten, schietgaten en nis. Ook de valheksleuf met de schietgaten in de doorgang behoren tot de eerste bouwfase", vertelt Van den Bogaert. "Van de zestiende eeuw tot in 1931 werd de poort als stadsgevangenis gebruikt. Hiervoor werd de grote kamer op de verdieping onderverdeeld in een mannen- en vrouwengevangenis met het cachot en de strafcel, de grendeldeuren en de afvoerbuizen voor de latrines."

"In 1728 werd de poort gedeeltelijk afgebroken en heropgebouwd. Het fronton, bedaking en schouwen kregen toen hun huidige uitzicht. De twee voorgebouwtjes werden voor de poort geplaatst en aan de zijgevel komt een kwartrond hoekgebouw met stenen draaitrap. In 1912 wordt de stenen brug afgebroken en de stadsgracht volledig gedicht", zegt de schepen.

Restauratie

De Gevangenenpoort zoals de Eikelpoort het meest genoemd wordt, onderging de voorbije maanden een grondige restauratie. "De daken en frontons zijn vernieuwd, de gevels gereinigd en gerestaureerd. De binnenmuren zijn herbepleisterd en de originele bovenvloer is vrijgelegd. De tussenvloer en houten trap zijn verwijderd, zodat de originele ruimte met spitsboog opnieuw zichtbaar is. De hoogspanningscabine die sinds 1924 in de rechtervleugel stond, hebben we laten verwijderen", aldus Van den Bogaert.

"Tijdens het opbreken en uitgraven van de vloer op de gelijkvloerse verdieping legden we de fundering van vermoedelijk de oude stadsmuur bloot en ontdekten we een natuurstenen beeld van zeventig centimeter hoog. Meer dan enkel de fundering, namelijk een natuurstenen muur, hebben we in de tussenkamer gevonden. Hier ligt nu een glazen vloer over, zodat de muur zichtbaar blijft", benadrukt schepen Van den Bogaert. De restauratie kostte 340 000 euro. De stad betaalt hiervan slechts twintig procent.

Vergaderzaal

"Twee van de drie lokalen in de Gevangenenpoort willen we in concessie geven aan het Zimmerhof, dat hiernaast wordt gebouwd. De hoteleigenaar zorgt ervoor dat je met een lift tot op de eerste verdieping geraakt. Die zal hij als vergaderzaal gebruiken. De benedenruimte aan de rechterzijde zal deel uitmaken van de hotellounge. De stad zal de benedenruimte aan de linkerkant een nieuwe bestemming geven. Mogelijk kan je die met een stadgids bezoeken en leggen we daar de ontstaansgeschiedenis van Lier uit. Een extra troef voor het toerisme in onze stad dus", stelt Van den Bogaert.

CHRIS VAN ROMPAEY

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio