Personage van jeugdschrijfster Yvonne Waegemans krijgt standbeeld

Personage van jeugdschrijfster Yvonne Waegemans krijgt standbeeld

Lokeren - Kabouter Patjoepelke, het geesteskind van Yvonne Waegemans, krijgt zaterdag een standbeeld in natuurgebied Molsbroek. Vriend aan huis Eddy Picavet haalt herinneringen op aan de sprookjesschrijfster.

Meest gespeelde toneelauteur

Waegemans was een bijzonder productieve schrijfster: elk jaar minstens een sprookje, boek of toneelstuk. Nochtans werd ze daar de eerste jaren niet in aangemoedigd. “Meisjes moeten niet studeren maar in de keuken staan. Schrijven stond gelijk met papier verspillen”, schetst Picavet het tijdsbeeld.

Waegemans werd geboren in 1909. Haar moeder stierf toen ze drie was, haar vader was een gareelmaker. Op haar 16 ging ze als boekhoudster werken in de haarsnijderij Hoedhaar. Zelfs tijdens het werk kon ze het niet laten om te schrijven.

“Jeugdboeken bestonden toen nog niet, ze verrichtte pionierswerk. Decennia lang was zij de meest gespeelde toneelauteur in Vlaanderen met ruim vijfduizend voorstellingen. Yvonne was van de jaren 50 tot eind jaren 70 de sprookjestante van Vlaanderen."

"Ze was christelijk, een kind van haar tijd, maar ook vooruitstrevend en geëmancipeerd. In haar stuk Katelijne, een verhaal over een jonge vrouw die zwanger wordt gemaakt door haar baas, raakt ze het thema abortus aan. In de jaren 80 geraakte ze op de achtergrond. Ze zat in de katholieke hoek en die was toen niet populair. Ze woonde toen in Mortsel en werkte voor het ministerie van cultuur.”

Lees ook: Wandeling Yvonne Waegemans op donderdag

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio