Schepen van ruimtelijke ordening wil haciënda's verbieden

De schepen van ruimtelijke ordening in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Leeuw wil dat er niet langer Spaanse haciënda's in zijn gemeente gebouwd worden. "Zo'n bouwwerk verknoeit honderd jaar lang het zicht van een straat", aldus schepen Martin Schoukens (CD&V).

pirombouts

Schoukens ziet met lede ogen aan dat in de Appelboomstraat en de Galgstraat te Sint-Pieters-Leeuw Spaanse villa's gebouwd worden. "In ons land kan werkelijk alles. Ik wil eenheid in het gebruik van materialen, van vorm en van ramen", stelt de schepen in een interview.

Torremolinos

De eigenaars van haciënda's vallen uit de lucht. Eén van hen deed inspiratie op in vakantieoord Torremolinos en was meteen verkocht. Er komen intussen ook steeds meer haciënda's bij, en daar wil de schepen een stokje voor steken. "Al heb ik op dit moment juridisch geen poot om op te staan", weet Schoukens.

Burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) is het niet eens met de uitspraken van haar partijgenoot: "Deze materie is nog niet besproken in het college, laat staan in de commissie ruimtelijke ordening. Ik wil ook niet dat onze gemeente te veel regels gaat opleggen", reageert ze.

Kwestie van smaak

En of Vanlinthout zelf vindt dat zo'n villa's in het straatbeeld passen? "Over smaken en goestingen kan men heel moeilijk discussiëren", besluit de burgemeester.

(Archieffoto)

Vastgoed

Jobs in de regio