Zonnepanelen verkleinen ecologische schoenmaat hogeschool

De Plantijn Hogeschool werkt al een hele tijd aan haar ecologische voetafdruk. Om haar ’schoenmaat’ te verkleinen gaat de hogeschool zonnenpanelen plaatsen op haar campussen in de Meistraat en in Boom.

De provincie Antwerpen, inrichtende macht van Plantijn, investeert liefst 665.500 euro in zonnepanelen. “Voor de twee campussen samen gaat het om ongeveer 1.000m²”, vertelt algemeen directeur Erwin Samson. “De panelen zullen in 2010 geplaatst worden. Eerst moeten de keien van het dak van de campus Meistraat gehaald worden. Dat dak moet nadien degelijk geïsoleerd worden, want anders hebben zonnepanelen geen zin.”

Warmtekrachtkoppeling

Plantijn plant nog andere milieuvriendelijke maatregelen, vooral op de technische campus in Boom. “We gaan een warmtekrachtkoppeling installeren”, zegt Carl Smeuninx, departementshoofd Elektromechanica. “In de industrie gebeurt dat al geregeld, maar in schoolgebouwen is het nog nieuw. Via een motor wordt elektriciteit opgewekt, maar tegelijkertijd gaat er veel warmte verloren. Met een warmtekrachtkoppeling vangen we die warmte op. Die gaan we gebruiken om onze lokalen in de winter te verwarmen.”

Ook didactisch

Met de ingrepen hoopt de hogeschool de energiefactuur van de campus Meistraat met 10% te verminderen. Op de campus in Boom kan de winst nog wat hoger uitvallen. “Heel belangrijk in het project is het didactische aspect”, legt Smeuninx uit. “We hebben in Boom een opleiding ’alternatieve energie’. De zonnepanelen en de warmtekrachtkoppeling zullen voor de studenten een belangrijk studieobject zijn. Daarom worden er bijvoorbeeld verschillende types zonnepanelen geïnstalleerd. De studenten kunnen zo zelf vaststellen welk type het meest efficiënt is.”

PEDM

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio