1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Fabian 'Spartacus' Cancellara grijpt eerste geel

Fabian Cancellara (Saxo Bank) heeft in het prinsdom Monaco de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Over een traject van iets meer dan vijftien kilometer had de Zwitser 18 seconden minder nodig dan de Spanjaard Alberto Contador (Astana). Denis Menchov (Rabobank)en Stijn Devolder (Quick-Step) stelden teleur.

kscherpenberg

Met zijn tweede plek is Contador, die recent de Spaanse titel in het tijdrijden veroverde, de beste der favorieten. Op de Australiër Cadel Evans neemt hij een beperkte voorsprong van vijf seconden, op ploegmakker Levi Leipheimer twaalf seconden.

Topfavoriet

Denis Menchov, winnaar van de voorbije Giro, (1'13") en Andy Schleck (52") verloren echter zwaar op de laureaat van 2007. Eerstgenoemde werd zelfs ingehaald door Cancellara.

Fabian Cancellara was al uitstekend op dreef in de Ronde van Zwitserland. Hij won er twee tijdritten en het eindklassement. Hij was dus met gevolg de topfavoriet voor vandaag.

Armstrong

Heel wat ogen waren er gericht op de Amerikaan Lance Armstrong. De zevenvoudige Tour-winnaar realiseerde de tiende tijd. Hij gaf veertig seconden prijs op Spartacus.

"Het was een onregelmatig en technisch parcours en daarom had ik het moeilijk om mijn ritme te vinden", klonk het achteraf. "Maar als je mijn tijd vergelijkt met specialist als Levi Leipheimer en Tony Martin dan kan ik niet ontevreden zijn met mijn tijd.

"Ik was zenuwachtig voor de start", aldus Armstrong nog. "De Tour kun je met niks vergelijken en het was lang geleden dat ik nog eens zo'n gevoel heb gehad."

"Schade valt mee"

De beste Belg tegen de klok was Maxime Monfort (Columbia) met een 24e plaats. De Waal staat 1 minuut en tien seconden in het krijt van Cancellara. Stijn Devolder, anders behoorlijk tegen de klok, was pas 126e.

"Ik had geen toptijd verwacht en ik ben blij dat ik ervan af ben", aldus Devolder. "Al bij al valt de schade nog mee. Op de klim voelde ik meteen dat mijn conditie nog niet top is. Ik hoop om in de volgende dagen mijn conditie te verbeteren. Het eindklassement? Dit zegt nog niet veel. Ik denk dat er in de zware derde week met minuten gegoocheld zal worden."

"Dit is nog niet rampzalig. Ik zal mijn moreel niet verliezen, alle vertrouwen is er nog. Ik mik op een ritzege in de laatste week."

Alle klassementen en andere artikels over de Tour vindt u op onze overzichtspagina

 Rituitslag(en klassement)  
1. Fabian Cancellara (Zwi/Saxo)  15,5 km in 19'32"
2. Alberto Contador (Spa/Astana) op 18"
3. Bradley Wiggins (GBr/Garmin)  19"
4. Andreas Klöden (Dui/Astana)  22"
5. Cadel Evans (Aus/Silence-Lotto) 23"
6. Levi Leipheimer (VSt/Astana) 30"
7. Roman Kreuziger (Tsj/Liquigas) 32"
8. Tony Martin (Dui/Columbia) 33"
9. Vicenzo Nibali (Ita/Columbia)  37"
10. Lance Armstrong (VSt/Astana)  40"
24. Maxime Monfort (Columbia)   1'10"

Alle verslagen, uitslagen en klassementen vindt u op onze overzichtspagina