Bemanning Pompei is maandag weer terug thuis

De Pompei, het gekaapte schip dat zondag door kapers weer werd vrijgegeven, is zaterdag aangekomen in een veilige haven. De bemanning, onder wie twee Belgen, wordt maandag weer thuis verwacht.

jlenaerts

Het Belgische schip Pompei werd op 18 april gekaapt door Somalische piraten. Zondag 28 juni verlieten de kapers het schip en de steenstorter haastte zich toen naar het Duitse marineschip Rheinland Pfalz. Daar was de bemanning beschermd totdat ze onder begeleiding van het Griekse fregat de veilige haven in Oman konden bereiken.

Zaterdag kwam het schip aan in Oman en de bemanning werd ontvangen door de Belgische Consul in het land. Er wordt een gerechtelijk onderzoek gestart naar de kaping.

Familie

De Pompei wordt nu klaargemaakt voor een volgende opdracht. Een nieuwe bemanning is al ter plaatse en krijgt bescherming van tien Belgische militairen. De vrijgelaten bemanningsleden - 1 Nederlander, 2 Belgen, 3 Filippijnen en 4 Kroaten - keren nu per vliegtuig naar huis. Jan Verplancke en James Law worden maandag op Brussels Airport door hun familieleden opgewacht.