Waalse export stijgt dubbel zoveel als Vlaamse

De Waalse export is in 2008 dubbel zoveel gestegen als de Vlaamse uitvoer. Dat komt omdat de Vlaamse diamant- en autosector zwaar getroffen werden door de wereldwijde recessie.

jlenaerts

Uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen blijkt dat de Waalse export met 10,7% groeide tot 45,1 miljard euro. De uitvoer van Vlaanderen steeg met 5,5% tot 200,9 miljard euro.

Autosector

Dat komt omdat Vlaanderen veel meer afhankelijk is van de uitvoer van auto's en diamant. Antwerpen is 's werelds belangrijkste diamantcentrum en de autoassemblagebedrijven van Ford, Volvo en Opel liggen allemaal in Vlaanderen. De Vlaamse uitvoer van edelstenen en edele metalen zakte vorig jaar met 2,8 miljard euro en de export van auto's met 1,4 miljard euro. Deze producten vertegenwoordigen 18,1% van alle Vlaamse export. In Wallonië is dit slechts 2,7%.

Ook de Vlaamse zinkproducten deden het heel slecht. De uitvoer daalde met maar liefs 67% of met 800 miljoen euro. Wallonië kon daarentegen profiteren van een stijgende doorvoer van minerale brandstoffen.

Ook in 2009 wordt het moeilijk voor de Vlaamse export. De Belgische uitvoer van auto's en diamanten bleef in het eerste kwartaal dalen. Bovendien richt Vlaanderen zich vooral op Duitsland en Nederland.