Joshua Coppins gaat voor winst in Zweden (LIVE)

Met zijn 32 jaar is Joshua Coppins de ouderdomsdeken in de MX1. De Nieuw-Zeelander, die al sinds 1995 in Balen woont, is aan zijn laatste seizoen bezig. “Ik wil in schoonheid eindigen: met de vice-wereldtitel en nog enkele GP-zeges”, zegt de ‘kiwi’ op de vooravond van de GP van Zweden.

kscherpenberg

“Ik ben aan mijn laatste seizoen bezig. Tenzij er zich een mirakel voordoet, zal ik mijn carrière zonder wereldtitel afsluiten. Spijtig natuurlijk, maar ook weer geen ramp."

Volg de Grote Prijs van Zweden live dankzij freecaster.tv.

"Ik ben toch succesvol geweest (twee keer vice-wereldkampioen, elf GP-zeges, nvdr) en heb mezelf altijd 100 procent gegeven. Dat leverde me veel respect op. Onlangs zei iemand me nog: een wereldtitel maakt de man niet. Ik denk dat hij gelijk heeft.”

Intussen heeft The Lizard zijn goede vorm weer te pakken. Vorige week in Letland stond hij eindelijk nog eens op het podium. In de WK-stand telt hij - met nog vijf GP’s te gaan - wel al 71 punten achterstand op Cairoli.

Helikopterbrevet

“Zonder tegenslag is de titel voor Antonio. Ik focus dan ook vooral op GP-zeges. En op de tweede plaats in het WK. Want stel dat Cairoli toch iets zou overkomen..."

Coppins kijkt al uit naar de toekomst, samen met vriendin Lisa en dochter Myla in Nieuw-Zeeland. “Fysiek zou ik nog wel in staat zijn geweest om er nog een WK-seizoen aan vast te plakken, maar mentaal had ik de stap al gezet om ermee te kappen.

Ik wil aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven beginnen. Samen met mijn gezin. Ik zal me zeker niet vervelen: ik word projectontwikkelaar, ga me amuseren op mijn boerderij en wil mijn helikopterbrevet halen.