Morel: "Nu komt het moment van de waarheid"

“Ofwel maak ik kans om over vijf jaar genezen te worden verklaard, ofwel zit de tumor er nog en dan kunnen de artsen niets meer doen.” Marie-Rose Morel zegt het heel nuchter, met kurkdroge ogen. Maar ze geeft toe dat het niet altijd makkelijk is om in haar toestand naar de toekomst te kijken.

kscherpenberg

Wat zegt het medisch bulletin vandaag?

Marie-Rose Morel: “Op 17 juni heb ik mijn allerlaatste bestraling gehad. De dokter zei dat ik me zes weken doodziek zou voelen, maar dat is helemaal niet zo. Hij heeft me gecomplimenteerd, omdat ik schijnbaar zonder veel moeite door de allerzwaarste behandeling ben gefietst."

"Maar nu de artsen alles hebben gedaan wat ze konden, komt op 4 augustus het moment van de waarheid. Ofwel is de tumor weg en dan maak ik kans om over vijf jaar genezen te worden verklaard, ofwel is hij er nog en dan zit ik in zeer slechte papieren."

Hoe voelt u zich nu?

“Fysiek zijn er wel wat ongemakken. Als ik bepaalde geuren ruik, word ik meteen misselijk. Ik ben er ook van overtuigd geraakt dat er een rechtstreeks verband is tussen je lichaam en je geest. Een frappant voorbeeld: telkens als ik naar Gasthuisberg rijd en op de autoweg de afslag richting Leuven neem, moet ik stoppen om over te geven.

Ondertussen zit u ook nog midden in een bikkelharde vechtscheiding. Kan dat er nog bij?

“Mijn ex blijft me belagen met gerechtelijke procedures, en dat weegt vooral op mijn fysiek. De rechtbank maakt me even ziek als de kliniek.”

Daar staat tegenover dat u zich kon optrekken aan enorm veel steunbetuigingen, niet?

“Ja, het moeten er tienduizenden zijn geweest. Ik zit die dag en nacht te beantwoorden.

En hoe ziet u uw politieke toekomst?

“Ik heb tegen VB-voorzitter Bruno Valkeniers gezegd dat ik graag lid wil blijven van het partijbestuur. Het is raar, iedereen denkt dat ik verkozen ben. De mensen snappen niet dat iemand met 109.000 voorkeurstemmen geen mandaat krijgt. U weet dat sommige partijgenoten (Filip Dewinter en Gerolf Annemans, red.) mij geen mandaat meer gunnen.

Overweegt u geen overstap naar een andere partij?

(snel) “Nee, nooit! Ik wil onze basismilitanten niet straffen voor de problemen aan onze top. Ik beschouw het als een eer dat ik als enig niet verkiesbaar kopstuk - en gratis voor niks - in het bestuur de mening van vele duizenden kiezers mag verkondigen.”

Lex Moolenaar