Opnieuw raketlancering in Noord-Korea

Noord-Korea heeft zaterdag zeven testraketten afgevuurd. Volgens het Zuid-Koreaanse leger gaat het om Scuds met een bereik van 400 tot 500 kilometer.

jlenaerts

De raketten zouden vanuit de havenstad Wonsan gelanceerd zijn in de richting van de Japanse Zee.

Donderdag lanceerde Noord-Korea ook al vier raketten van de types Scud-B, die 340 kilometer ver kunnen, en Rodong, die een bereik van 1.300 kilometer hebben. De overheid had schepen gewaarschuwd om uit de buurt te blijven omwille van de lancering.

De nieuwe lanceringen komen juist op de Amerikaanse feestdag 'Independence Day'. De VS vreest dat Noord-Korea een raket richting Hawaï gaat afvuren. Die zou het eiland niet bereiken, maar wel over Japan vliegen.

Ontevredenheid

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea raketten afvuurt. De regering gebruikt de testraketten vaak om de ontevredenheid van het regime te uiten of om op lopende onderhandelingen te wegen. Zo lanceerde het land op 5 april een raket richting Japan en op 25 mei hield de overheid een tweede ondergrondse nucleaire test uit. Er kwam toen wereldwijd kritiek op de actie en de VN legde nieuwe sancties op.