"We behandelen het hoofd van de koning met respect"

Miljonair Arthur Paes (48), een Nederlander uit Maasmechelen, staat voor een wel erg bizarre missie. Volgende week verscheept hij het hoofd van de in 1838 vermoorde Ghanese koning Badu Bonsu II van Nederland naar Ghana.

ghouben

Arthur Paes (48) is een Nederlandse zakenman die het tijdens zijn carrière zo ver schopte, dat hij koning werd van het Kingdom Somey, een provincie met 320.000 inwoners aan de oostkust van Ghana.

Twee jaar geleden kwam de miljonair in het nieuws omdat hij in de vijver van zijn kasteel in het Waalse Esneux een krokodil wou laten zwemmen. Maar volgende week doet hij nog iets straffer.

Afgehakte hoofd

Samen met enkele andere Ghanese vorsten brengt hij het afgehakte hoofd van koning Badu Bonsu II weer naar Ghana. Bonsu werd in 1838 door de Ghanese bevolking uitgeleverd aan de Nederlanders, die op dat ogenblik volop handel dreven in West-Afrika.

Nadat de koning werd opgehangen, sneed een legerarts zijn hoofd af. Het lichaamsdeel werd op sterk water naar het Nederlandse Leiden verscheept voor wetenschappelijk onderzoek.

"Hoofd terug sturen"

Toen het hoofd vorig jaar werd ontdekt, ontstond een relletje tussen de Nederlandse en de Ghanese overheid. “Ondertussen zijn de plooien glad gestreken”, zegt Arthur Paes. “De Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken en Cultuur hebben toelating gegeven om het hoofd terug te sturen.”

Arthur Paes benadrukt dat de koning met heel veel respect behandeld zal worden. “Waarschijnlijk vervoeren we hem in een doodskist. Of de hele operatie niet een beetje luguber is? Helemaal niet. Zijn hoofd afhakken, dát was luguber.”

Hoofdstuk afsluiten

Als het hoofd van Badu Bonsu II in Ghana aankomt, wacht de voormalige vorst een grote begrafenis. “Na bijna 200 jaar zal hij eindelijk rust vinden. De mensen in Ghana reageren heel opgelucht. Zij kunnen eindelijk het hele hoofdstuk afsluiten. Want zolang het hoofd van de koning vermist was, konden zij hem niet begraven.”

Kobe VERHEYEN