ABVV start strijd tegen 'racistische' bedrijven

De socialistische vakbond ABVV gaat 'racistische' bedrijven aan de schandpaal nagelen. Ook uitzendkantoren worden geviseerd.

kscherpenberg

De vakbond zou naar verluidt zelf bewijzen gaan verzamelen over bedrijven die allochtonen het liefst wandelen sturen bij sollicitatiegesprekken. Die lijst zal het achteraf dan ook bekendmaken.

Geen oorlog

Het initiatief van het ABVV komt er nadat eerder deze week uitzendkantoor Adecco niet vervolgd werd voor discriminatie. Volgens de vakbond is dat het bewijs dat xenofobe bedrijven hun gangetje kunnen blijven gaan.

"We hebben jarenlang alle diversiteitscampagnes gesteund. Als de zachte aanpak niet loont, worden we verplicht om voor de harde aanpak te kiezen", vertelt Eddy Van Lancker, federaal secretaris van het ABBV in 'De Standaard'. "Dit is geen verklikking. We willen geen oorlog voeren. Maar als we resultaten willen boeken, moeten we die bedrijven publiekelijk aanklagen."

"De klachten stromen binnen. Zodra allochtone sollicitanten hun naam niet zeggen, mogen ze op gesprek komen. Maar zodra de bedrijven horen dat het allochtonen zijn, komen ze met de gekste redenen om hen te weigeren."

Contraproductief

De zelfstandigenorganisatie Unizo betreurt het initiatief van het ABVV. "Er zijn centra in het leven geroepen om dergelijke praktijken te bestraffen. Het heft in eigen handen nemen werkt volgens ons contraproductief", aldus Karel Van Eetvelt.

Van Eetvelt benadrukt wel dat discriminatie ook voor Unizo absoluut niet kan. "Maar elke ondernemer moet kunnen aanwerven in functie van de noden van zijn bedrijf. Hij moet daarbij rekening houden met de capaciteiten van de betrokken sollicitanten. De achtergrond van de betrokken sollicitanten mag echter geen rol spelen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER