Bizarre kunst ligt onder vuur

De Mechelse oppositie vraagt dat iedere euro uit de stadskas die naar Stadsvisioenen is gegaan in kaart wordt gebracht. Het culturele topproject is in hun ogen grotendeels op een flop uitgedraaid.

jvandermosten

Karel Van Butsel (CD&V) trok op de jongste gemeenteraad fel van leer tegen de in zijn ogen bizarre kunstwerken bij Stadsvisioenen. Ze zijn volgens hem mee de oorzaak dat het volk veelal wegbleef.

“Ik vrees dat de evaluatie er niet goed zal uitzien. De dramatische bezoekersaantallen - er kwam maar de helft van het verwachte volk - zijn daar het bewijs van en zullen zeker hun sporen nalaten in het financiële plaatje. Dat zal door de Mechelse belastingbetaler opgehoest moeten worden. Ik eis een grondige en volledige evaluatie. Ook de uren dat de ambtenaren er aan hebben besteed, moeten meegeteld worden”, klinkt het.

Van Butsel hekelt het gebrek aan een wervend thema, het feit dat de doorsnee Mechelaar amper betrokken werd en ook de te lage kwaliteit van de kunstwerken. “Het niveau van de dure kunstwerken was soms echt een ramp. Sommige dingen leken enkel bedoeld om te choqueren. Of wat moet je anders denken van een vagina met daarop het sperma van een dode man? Is zoiets vulgair echt kunst?”, vraagt Van Butsel zich af.

Graag meer publiek

Burgemeester Bart Somers reageert door te stellen dat politici zich beter niet met kunst bemoeien. “Een inhoudelijke evaluatie van kunst is gevaarlijk. De naakte vrouwen van Rubens waren ooit ook controversieel. Tegenstanders zien in een vagina enkel een vagina, maar de betekenis van zulke moderne kunst vatten is niet voor iedereen weggelegd. Het is zeker niet aan ons om daar over te oordelen”, aldus de burgemeester.

Niettemin wil de meerderheid werk maken van een diepgaande evaluatie. “Het onderzoek zal erg grondig gebeuren. We hebben een jaar geleden een nulmeting gedaan en zijn nu bezig met de effecten te meten. Eind volgende week is die fase afgerond. Het financieel overzicht wordt ook in detail opgemaakt. We zijn erg tevreden dat onze stad op een positieve manier in de aandacht is geweest. We hadden ook graag wat meer publiek naar de tentoonstellingen gelokt, maar we kunnen de mensen niet binnensleuren."

"We gaan ook extra aandacht aan de communicatie besteden en ons bezinnen of we dat op de juiste manier hebben gedaan”, geeft schepen van Cultuur Frank Nobels (CDO) nog aan. Het eindrapport van de evaluatie wordt in het najaar verwacht.

Bert PROVOOST

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio