"Hoog tijd voor hoofddoekenverbod op alle scholen"

"Waar zijn we mee bezig als talentvolle meisjes hun hele toekomst ondergeschikt maken aan hun hoofddoek?" Dat zegt Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen, over het hoofddoekenverbod op haar school.

ghouben

Dirk Verhofstadt, van de denktank Liberales en broer van, is het daarmee eens.Het verbod verdient navolging op alle scholen, stelt Verhofstadt in een tribune in De Morgen .

"Niet vrijwillig"

Hij verwijst naar zijn boek 'De derde feministische golf' waarin hij zes moslimvrouwen interviewde. "Ik ben overtuigd dat een verbod op hoofddoeken in scholen een goede zaak zou zijn. Elk van die vrouwen vertelde me immers dat ze die hoofddoek niet vrijwillig moesten dragen, maar omdat de ouders, de familie of de gemeenschap dat nu eenmaal oplegden."

Bange mannen

Volgens Verhofstadt is de toenemende radicaliteit van heel wat orthodoxe moslimmannen een gevolg van hun angst voor vrouwenemancipatie. Onder de moslimvrouwen is momenteel een grote emancipatiegolf aan de gang. "Hun angst dat ze hun macht en controle gaan verliezen over moeders, zusters en dochters en daarom verkondigen de moslimmannen met 'heilige' teksten in de hand hun vermeende superioriteit."

Pleidooi tegen de hoofddoek?

"Is dit een pleidooi tegen de hoofddoek op zich? Helemaal niet," aldus Verhofstadt. Iedereen heeft volgens hem het recht te dragen wat hij of zij wil. Maar op school, dé plaats waar de emancipatiegedachten zouden moeten worden overgedragen, is een verbod volkomen legitiem.