"Hoofddoekenverbod neigt naar intolerantie en xenofobie"

De hoofddoek verbieden op scholen neigt naar intolerantie en xenofobie. Dat stelde imam Nordine Taouil vanochtend in het actualiteitenprogramma 'De Zevende Dag'.

jrosquin

De imam kwam afgelopen week in het nieuws toen hij een oproep deed aan moslimouders om hun kinderen niet naar het Atheneum van Antwerpen te sturen als de directie bij haar voornemen blijft om een hoofddoekenverbod in te voeren.

Noodkreet

Na zwaar protest trok Taouil zijn woorden terug. In 'De Zevende Dag' zei hij dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd werden en dat het eigenlijk om een vorm van protest en een noodkreet ging om het probleem onder de aandacht te brengen. Taouil erkent het belang van onderwijs.

De imam blijft wel bij zijn standpunt dat moslimvrouwen het recht moeten hebben om in de school een hoofddoek te dragen. Het gaat immers niet om een godsdienstig, maar om een cultureel symbool, waar moslima's erg veel waarde aan hechten.

Geen onderdrukkingsmiddel

Het argument dat het om een middel gaat om vrouwen te onderdrukken veegt Taouil van tafel. "Als moslima's ertoe verplicht zouden worden, waarom zijn er dan heel veel onder hen die geen hoofddoek dragen?", vroeg hij zich af. "Dat is toch het bewijs dat molsima's er vrij over kunnen beslissen."

Taouil meent dat moslima's er bijna toe worden gedwongen om naar aparte islamscholen te gaan, omdat er bijna geen scholen meer zijn waar een hoofddoek aanvaard wordt. De imam zei wel expliciet dat hij tegenstander is van privéscholen voor moslims.

Vrijheidsbeperking

"In onze samenleving heeft men inderdaad de vrijheid om te dragen wat men wil, maar er zijn bepaalde contexten, zoals een werkplaats en een school, waar er een beperking is van die vrijheden. Dat geldt voor iedereen, maar blijkbaar denken sommige moslims daar anders over", stelde de andere praatgast Bart De Wever (N-VA).

Volgens De Wever is de hoofddoek hoedanook in het leven geroepen om de seksualiteit van vrouwen weg te nemen en om mannen niet seksueel te prikkelen. "Wij leven in een samenleving waarin de man zich dient te beheersen en niet één waar de vrouw zich dient te bedekken", argumenteerde De Wever.

Betoging op Sint-Jansplein

Zondag hielden ongeveer 120 moslima's een betoging op het Antwerpse Sint-Jansplein om het geplande hoofddoekenverbod op de Athenea van Antwerpen en Hoboken aan te klagen.

Op de manifestatie werden spandoeken gezien me daarop boodschappen als 'Iedereen vrij, behalve wij', 'Democratie, geen discriminatie' en 'Jullie zijn de onderdrukkers, niet wij' en eisten dat het verbod terug wordt ingetrokken.

MEER OVER Bart De Wever

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio