Het weer van zaterdagavond 27 juni

Vanavond zijn er vooral in het zuiden en westen van de provincie nog een aantal felle onweersbuien actief. Lokaal kan daarbij wateroverlast voorkomen aangezien de buien zich slechts traag verplaatsen.

Zondag kan er eerst nevel of mist voorkomen, zeker op plaatsen die zaterdagavond regen te verwerken kregen.

rweytjens_fr

Later komen brede opklaringen voor. Rond de middag ontstaan er vervolgens weer stapelwolken die hier en daar kunnen doorgroeien tot onweersbuien. Er is opnieuw weinig stroming waardoor de buien lang boven eenzelfde regio blijven hangen en dus lokaal opnieuw tot wateroverlast kunnen leiden. In de loop van de avond wordt het overal droog. De maxima kunnen opnieuw een graad of 28 bereiken.

Maandag is het na het verdwijnen van ochtendnevel meestal zonnig. Namiddag kunnen er wel weer een aantal stapelwolken ontstaan. Waarschijnlijk blijft het in het westen van de provincie overal droog maar in het oosten zouden mogelijk toch nog een aantal onweersbuien kunnen vallen. De temperaturen kunnen oplopen tot gemiddeld 28°C en tot mogelijk 30°C in de Kempen.

Dinsdag en woensdag blijft het erg warm zomerweer met maxima rond 30°C. In de Kempen kan het zelfs nog wat warmer worden waardoor een lokale hittegolf daar binnen breik komt. Het is vaak zonnig en op de meeste plaatsen blijft het droog. Een enkele onweersbui is echter nooit uitgesloten.

Ook de dagen daarna blijft het zeer warm zomerweer met maxima rond of zelfs boven 30°C. Vooral vrijdag zou het wel eens bloedheet kunnen worden. Meestal is het droog met veel zon maar in de vooravond is een warmteonweer nooit helemaal uitgesloten.

Tijdens het weekend neemt de kans op onweer beduidend toe. Zaterdag halen we waarschijnlijk nog de kaap van 30°C, op zondag wordt het mogelijk enkele graden minder heet. Een duidelijke afkoeling staat echter niet op de kaarten.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN