Betoginkje tegen Ahmadinejad en Ali Khamenei in Brussel

Ongeveer tweehonder mensen, voornamelijk Iraniërs, hebben in Brussel betoogd tegen het regime in hun land. Ze eisen in de eerste plaats een scheiding tussen kerk en staat.

ghouben

De betogers eisen het einde van "de islamitische dictatuur" en de vrijlating van alle politieke gevangenen. Ali Khamenei, de geestelijke leider van het land, en herkozen president Ahmadinejad moesten het ontgelden.

"We komen ook op straat voor de mensen die ginder de moeite doen om te blijven strijden voor een vrij Iran. De strijd blijft duren," aldus een manifestant. De betogers kregen niet geheel gewenst de steun van extreem-linkse betogers.

Provoceren

Ahmadinejad, die vroeger al regelmatig provoceerde (ondermeer met het in vraag stellen van de holocaust), neemt de Amerikaanse president Obama op de korrel. Obama's kritiek, aldus een vechtlustige Ahmadinejad, kan de normalisering van de relaties tussen beide landen in de weg staan. Barack Obama is recent precies heel voorzichtig geweest met zijn kritiek op Iran.

Hertellen

De vier Iraanse presidentskandidaten worden door verschillende ayatollahs opgeroepen om mee te werken met de Raad van Hoeders. Die gaat ongeveer tien procent van de stemmen hertellen.

MEER OVER Iran

Nu in het nieuws