Porsche veegt ultimatum van VW van tafel

Welkom bij aflevering 37 van de 'neverending Porsche-story'. Volkswagen lanceerde zaterdag een ultimatum aan Porsche. De sportwagenbouwer moest voor maandag een antwoord geven op een fusievoorstel van VW. Maar Porsche veegt het ultimatum van tafel.

ghouben

Wolfgang Porsche, bestuursvoorzitter bij Porsche, laat weten dat Porsche "zich niet laat afdreigen. Daarmee is niemand geholpen". Hij zegt wel bereid te zijn intern de discussie aan te gaan, maar niet in de media. Der Spiegel had zaterdag het "ultimatum" van VW gepubliceerd.

"Een ander staatsfonds"

Via kruisparticipaties zou volgens het VW-voorstel uiteindelijk een fusiegroep tot stand komen waarvan de aandeelhouders van VW en Porsche - verwanten van elkaar maar in een onwaarschijnlijke machtsstrijd verwikkeld - 40 procent zouden bezitten. De deelstaat Neder-Saksen behoudt 20 procent. De oliestaat Qatar krijgt in dat voorstel een belang van 15 procent en "een ander staatsfonds" zou 5 procent nemen.

Qatar kiest?

Vrijdag nog maakte Porsche bekend dat de onderhandelingen met Qatar zo goed als afgerond zijn. Qatar zou Porsche te hulp kunnen springen bij de beoogde overname van VW, maar zou ook direct in het kapitaal van VW kunnen stappen door VW-aandelen die al in het bezit zijn Porsche of opties op VW-aandelen over te nemen.

Porsche heeft zich zoals bekend verslikt in de overname van het veel grotere VW. Het bezit wel al 51 procent van het VW-aandelenkapitaal maar is dringend op zoek naar nieuwe kredieten.

Nu in het nieuws