400 agenten nodig voor vijf uur durende knokpartij tussen Chinezen

Bij een massale vechtpartij tussen Chinezen in een fabriek in de Zuid-Chinese stad Shaoguan, nabij Hong Kong, zijn doden gevallen. De gevechten tussen Han-Chinezen en islamitische Oeigoeren, "gastarbeiders" uit de provincie Xinjiang (foto), duurden vijf uur.

ghouben

Volgens het persagentschap Reuters waren er 400 leden van de oproerpolitie nodig om de gevechten te stoppen. De Han-Chinezen en Oeigoeren gingen mekaar te lijf met stalen buizen en messen. Er zouden twee doden en 120 gewonden zijn gevallen.

Lesje leren

De veldslag vond plaats in een fabriek van de speelgoedonderneming Early Light. Er was al een tijdje onrust over criminaliteit in de fabriek na de komst in mei van 600 Oeigoerse werknemers. Han-Chinezen trokken gewapend de slaapzalen van de Oeigoeren binnen om ze een lesje te leren, maar stuitten op weerwerk.

De Oeigoeren voelen zich door de Chinese overheid onderdrukt en vinden dat ze als tweederangsburgers behandeld worden. Peking is bevreesd voor etnische spanningen. Het land telt 56 verschillende bevolkingsgroepen. De overgrote meerderheid, 92 procent van de bevolking, is Han-Chinees.

Nu in het nieuws