Yasmine wachtte op officieel co-ouderschap

Wanneer een vrouw uit een lesbisch koppel bevalt, wordt zij niet enkel beschouwd als biologische moeder maar ook als juridische én alleenstaande moeder.

ikerremans

De andere vrouw, de zogenoemde meemoeder, heeft pas juridische inspraak na een co-ouder-adoptie. Marianne Dupon beviel twee jaar geleden van Ella Louise. De adoptieprocedure door Yasmine was nog niet rond.

Cursus

Om dezelfde rechten en plichten te krijgen, moet een ‘meemoeder’ een binnenlandse adoptie aanvragen. Hiervoor moet de kandidaatadoptant een voorbereidende cursus van 20 uur volgen. Tijdens deze cursus wordt psychologische en juridische informatie verstrekt.

Na de cursus krijgt de meemoeder een attest dat nodig is om een verzoekschrift tot adoptie in te dienen bij de jeugdrechter. De griffier van de rechtbank stuurt het verzoekschrift naar de procureur des Konings. De jeugdrechter kan eventueel nog een maatschappelijk onderzoek starten. Tenslotte wordt de meemoeder opgeroepen voor een zittingsdag; daarna kan een vonnis worden uitgesproken. De rechtbank mag ten vroegste zes maanden na de neerlegging van het verzoekschrift een uitspraak doen.

Zenuwslopend

Bij een positief vonnis wordt de geboorteakte van het kind aangepast en vanaf dan heeft de meemoeder dezelfde rechten en plichten als de biologische moeder. Deze adoptieprocedure neemt vaak meer dan een jaar tijd in beslag en wordt daardoor door heel wat kandidaat-adoptanten als zenuwslopend ervaren. Naar verluidt woog het moeizame proces om de adoptie van Ella Louise emotioneel zwaar op Yasmine.

EvMa

Alles over het heengaan van Yasmine op onze overzichtspagina

Nu in het nieuws