Rechtbanken Turnhout en Mechelen smelten samen

De rechtbanken van Turnhout en Mechelen moeten samensmelten. Dat staat in een oriëntatienota die Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) vrijdag op het kernkabinet voorstelde.

ikerremans

De grote lijnen waren al bekend. De Clerck wil – net zoals zijn voorgangster Laurette Onkelinx (PS) al in 2005 voorstelde - het aantal gerechtelijke arrondissementen verminderen van 27 naar 16 omdat de kleine niet alle taken efficiënt kunnen vervullen als iemand ziek is en ook omdat het zinloos is dat die kleine rechtbanken zich in alle soms complexe takken van het recht specialiseren terwijl ze er nauwelijks zaken over hebben.

De minister wil grotere arrondissementen met een bevolkingsaantal tussen 320.000 en 853.000 mensen. Die nieuwe arrondissementen krijgen één rechtbank, waarin alle huidige rechtbanken opgaan, niet alleen de arbeidsrechtbanken en de rechtbanken van koophandel, maar ook de vrede- en politiegerechten.

Die nieuwe rechtbanken krijgen een manager naast de korpschef. Er bleven twee vragen over: welke arrondissementen blijven behouden en welke fusioneren; wat met Brussel-Halle-Vilvoorde?

Welke arrondissementen blijven behouden?

Antwerpen, Brussel, Leuven, Nijvel, Gent, Luik

Welke arrondissementen smelten samen?

Mechelen met Turnhout; Hasselt met Tongeren; Dendermonde met Oudenaarde; Brugge met Veurne; Kortrijk met Ieper en het kanton Tielt; Hoei met Eupen (aparte Duitstalige afdeling) en Verviers; Aarlen met Marche en Neufchateau; Namen met Dinant; Bergen met Doornik; Charleroi met het kanton La Louvière.

Wat met Brussel-Halle-Vilvoorde?

De minister volgt hier het voorstel van senator Hugo Vandenberghe (CD&V). Er komt een regeling die verschilt voor de rechtbank en voor het parket.

* BHV krijgt één Nederlandstalige en één Franstalige rechtbank, elk bevoegd voor de zaken in hun taal in Brussel-Hoofdstad. De Nederlandstalige rechtbank is dan ook nog bevoegd voor de zaken in Halle en Vilvoorde. De tweetalige vrede- en politierechters gaan naar één van de twee rechtbanken.

* Daarnaast komen er twee parketten: een Nederlandstalig parket voor Halle-Vilvoorde en een tweetalig parket in Brussel-Hoofdstad. Het eerste is bevoegd voor alle Nederlandstalige zaken in Halle en Vilvoorde. Het tweede voor alle Franstalige én Nederlandstalige zaken in de hoofdstad.

Meer informatie over het plan van De Clerck vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio