500 euro voor geslaagde student

De gemeente Dilsen-Stokkem wil studiebonussen van 500 euro geven aan studenten die slagen in het eerste jaar van hun studie na het secundair onderwijs. Wie dit jaar geslaagd is, kan de bonus al aanvragen. Voor dit academiejaar werd er 30.000 euro vrijgemaakt.

ssimons

Het voorstel van schepenen Schurgers en Erlingen (beiden sp.a) wordt volgende week aan de gemeenteraad voorgelegd.

Wie slaagt voor zijn of haar eerste jaar van een professionele of academische bachelor, een masteropleiding, een specialisatiejaar na het beroepsonderwijs of wie een alternerende beroepsopleiding heeft gevolgd, kan in aanmerking komen voor de studiebonus. Die bedraagt maximaal 500 euro, en kan pas aangevraagd worden als de student geslaagd is. De bonussen worden uitgekeerd met terugwerkende kracht: ze kunnen al aangevraagd worden door studenten die dit academiejaar slaagden.

Concreet betekent dit dat de eerste aanvragen ingediend kunnen worden tot november 2009. De aanvragers moeten tussen 17 en 26 jaar zijn en minstens een jaar in Dilsen-Stokkem wonen. De studiebonus wordt ten laatste in december gestort op de persoonlijke rekening van de student, tenzij hij of zij minderjarig is.

Steuntje in de rug

“We willen jongeren stimuleren om verder te studeren”, verklaart schepen van sport en welzijn Mathieu Schurgers, die het voorstel samen met schepen Ingrid Erlingen donderdag voorstelt aan de gemeenteraad.

“Dit bedrag, dat ze op hun eigen rekening krijgen, kan een steuntje in de rug zijn. We zien in onze gemeente de werkloosheid stijgen. Ik weet uit eigen ervaring dat wie zijn werk verliest niet aan de bak geraakt als hij de nodige papieren niet kan voorleggen.”

Sofie VANLOMMEL