Drukkerij Proost weer in Belgische handen

De Turnhoutse drukkerij Proost komt weer in Belgische handen. Ze wordt overgenomen door de directie en het investeringsfonds Axxess Partners. Die halen ze weer uit Frankrijk.

jvangeyte

Proost bestaat bijna honderd jaar. De drukkerij is vooral actief in de wereld van de kinderboeken, strips en kookboeken van bekende Vlamingen. Vorig jaar was ze goed voor een omzet van zowat 24 miljoen euro. De helft daarvan werd verdiend in de Benelux, de andere helft kwam uit Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Centraal-Europa.

Sinds 2007 maakt de drukkerij deel uit van de Franse groep Qualibris, die een duizendtal mensen tewerkstelt, maar die nu zelf zwaar in de problemen zit. Sinds kort staat ze zelfs onder gerechtelijk toezicht. Daarom moeten heel wat activiteiten worden verkocht. Onder meer de Belgische gaan de deur uit.

Proost wordt nu overgenomen door het management en door het investeringsfonds Axxess. "Ondanks de economisch moeilijkere tijden en de oververzadiging in de grafische markt, steunen onze huisbankiers van ING deze kapitaaloperatie voluit. We gaan nu een nieuwe strategie ontwikkelen. Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk jobs en productie hier in Turnhout te beschermen", zegt algemeen directeur Erik Van Roy.

Axxess Partners

De nieuwe eigenaar - Axxess Partners - legt zich toe op de overname van kleine en middelgrote ondernemingen. Het bedrijf werd opgericht door Frédéric Agneessens, een voormalig zakenbankier. Hij investeerde onder meer al in de producent van biljartballen Saluc, de modelbouwfabrikant Revell en de voedingsgroepen Rejo en Pillicula.

Splichal

Voor Splichal, de producent van bijbels uit Turnhout, komt dit alles te laat. Ook dit bedrijf maakte deel uit van de Franse groep Qualibris, maar werd in april reeds gesloten.

JVG