Geen permanent crossterrein aan Rooiveld

Het heikele punt van het Rooiveld haalde gisteren niet eens de agenda van de provincieraad. Zo eindigt een groots plan in mineur.

Nadat -na de aangekondigde neen-stem van sp.a en Groen!- tenslotte ook de CD&V zich tegen motorengebrom op het Rooiveld had uitgesproken, had de Open Vld niet genoeg aan de steun van het Vlaams Belang om zijn wil door te drukken. Om gedeputeerde Helsen een elegante exit te bezorgen, werd het punt dan maar niet op de agenda geplaatst.

Daardoor raakt het voorstel van een Provinciaal Uitvoeringsplan (PRUP) niet goedgekeurd binnen de wettelijke termijnen en zonder PRUP komt er geen gewestplanwijziging van landbouwzone naar recreatiegebied en al helemaal geen crossterrein. De zoektocht naar een professionele trainingsomloop voor de motorcrossers kan dus opnieuw beginnen.

Slotpleidooi

Tientallen actievoerders van het actiecomité Prooiveld en leden van verscheidene politieke partijen, onder wie de Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a) waren gisterennamiddag als toeschouwers op de provincieraadszitting aanwezig. Toen duidelijk werd dat het plan voor een permanent crossterrein aan het Rooiveld dood en begraven was, konden die hun gejuich nauwelijks onderdrukken.

Koen Helsen kreeg het slotwoord: “De club vzw Rooiveld is in Westerlo al actief sinds 1979. In heel deze periode heeft de vzw nooit een milieuklacht ontvangen, nooit werd pv opgesteld”, zei Helsen. “De vzw Rooiveld streefde altijd naar een evenwicht tussen de sportactiviteiten en de buurtbelangen. Het terrein is gelegen in een gebied dat voldoende ver verwijderd is van alle stiltebehoevende gebieden en ook voldoende ver van woningen.” (hoongelach vanuit de tribunes)

“Zeer jammer”

De gedeputeerde hield vol dat de inkrimping van het terrein van achttien tot 11,5 hectare en de reductie van het aantal crossdagen van 240 tot 75 per jaar een “evenwichtig en niet overladen programma” was. Hij vond het “zeer jammer” dat het Rooiveld geen meerderheid kreeg: “Ik ben hier genoodzaakt de democratie te volgen en laat het initiatief nu aan anderen.”

Marc HELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio