Hugo Chávez vindt nieuwe Amerikaanse bondgenoten

De Alba, de alliantie van Latijns-Amerikaanse staten die door Cuba en Venezuela is opgericht, heeft er sinds donderdag drie leden bij: Ecuador, Antigua en Barbuda en Saint Vincent en de Grenadines. De uitbreiding is “van historisch belang”, zegt de Venezolaanse president Hugo Chávez, deze week gastheer van de zesde Alba-top.

ssimons

Het Zuid-Amerikaanse Ecuador en de twee eilandenstaten uit de Engelstalige Caraïben, Antigua en Barbuda en Saint Vincent en de Grenadines, komen bij de zes leden die de Alba al telde: Bolivia, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Honduras, Nicaragua en Venezuela.

De naam van de organisatie verandert, al blijft het letterwoord behouden. Tot voor kort stond Alba voor Bolivariaans Alternatief van de Amerika’s, nu staat het voor Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika. Dat moet de politieke en economische solidariteit nog meer in de verf zetten.

Historisch belang

De toetreding van de drie is “van een historisch belang dat het politieke, anti-imperialistische karakter (van Alba) ratificeert”, zei Hugo Chávez op de Alba-top. “Ook al behoudt de Alba haar hoedanigheid van alternatief, vanaf nu kunnen we haar een alliantie noemen”, zei de Venezolaanse president.

Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Fander Falconí maken de Verenigde Staten zich geen zorgen over de Alba. Twee weken geleden bracht Falconí een bezoek aan zijn Amerikaanse evenknie Hillary Clinton en die bracht tegen Falconí’s verwachting in de Alba niet ter sprake.

RP

IPS