Uytterhoeven schenkt kunstarchief van opa aan stad Mechelen

Mark Uytterhoeven, de bekende televisiepresentator, heeft het archief van de schilder Prosper De Troyer (1880-1961), de grootvader van de tv-figuur, geschonken aan het Mechelse Stadsarchief.

jrosquin

Het integrale archief van De Troyer dat wordt geschonken omvat ruim 15 dozen. De stad Mechelen noemt de gift een laatste eerbetoon van Uytterhoeven aan zijn grootvader. Uytterhoeven is ook van mening dat de kunstenaarsarchieven tot het collectief erfgoed behoren.

Het integrale archief omvat ondermeer schetsboekjes, foto's en dagboeken. "Het is een van de laatste dingen die ik voor mijn grootvader kan doen", zegt Uytterhoeven in een persbericht van de stad Mechelen. "Het professionele stadsarchief van Mechelen staat garant voor een degelijke en permanente bewaring van zijn archief. Dat stelt me gerust."

Tentoonstelling

Prosper De Troyer wordt qua stijl bij het fauvisme ondergebracht. Bekendste schilder van die stroming was Rik Wouters, een generatiegenoot.

Een tijdlang behoorde De Troyer tot de kern van de toenmalige Europese avant-garde. Naar aanleiding van het 50-jarig overlijden van De Troyer in 2011 plannen de Stedelijke Musea Mechelen een tentoonstelling.

MEER OVER Mark Uytterhoeven

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio