CGKR: "Overheid moet standpunt innemen rond hoofddoekenverbod"

De overheid moet het dossier van de hoofddoeken in handen nemen en de beslissing daarover niet aan de individuele scholen overlaten. Dat meent Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

jrosquin

Volgens De Witte is het hoofddoekenverbod stilaan zo'n maatschappelijk probleem geworden dat het niet langer mogelijk is om het tot de autonomie van de scholen te laten behoren. "Politici moeten stilaan hun verantwoordelijkheid opnemen", aldus De Witte in De Morgen.

Aanleiding is de heisa die ontstond nadat twee Antwerpse athenea vanaf volgend schooljaar een hoofddoekenverbod invoeren. De Witte is tegen een verbod, omdat hij vreest dat de vrijheid om godsdienst te belijden daardoor in gevaar komt.

Vrijheid van onderwijs

In de onderwijsmiddens wordt de oproep van De Witte koel ontvangen. Woordvoerster Ann Van Driessche van het Gemeenschapsonderwijs vreest inderdaad voor een domino-effect waarbij almaar meer scholen zich genoodzaakt voelen om zo'n hoofddoekenverbod in te voeren. Ze erkent wel dat er misschien moet nagedacht worden over een gemeenschappelijk standpunt.

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) blijft er zelf ook voorstander van om het dossier over te laten aan de autonomie van de scholen. Ook Mieke Van Hecke, nethoofd van het katholiek onderwijs stelt dat de vrijheid van onderwijs moet voorgaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER