Obama tilt zwaar aan beschuldigingen van Iran

Het Witte Huis heeft de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad er van beschuldigd de VS bewust te willen zwartmaken als veroorzakers van de onrust in Iran, die volgde op de gecontesteerde verkiezingsuitslag.

jrosquin

Een dag eerder beschuldigde Ahmadinejad de Amerikaanse president Barack Obama er van dat hij de protesten en het geweld in het land zou ondersteunen. Ahmadinejad was ook kritisch over het feit dat Obama zich druk durfde maken over het geweld dat werd gebruikt tegen demonstranten.

Teheran beschuldigde ook nog andere Westerse naties ervan dat ze de Iraanse protestacties ondersteunen, zoals Groot-Brittannië.

"Geen fraude"

Na een tiendaags onderzoek is de Raad van Hoeders vrijdag tot de conclusie gekomen dat er geen bewijs is dat aantoont dat er verkiezingsfraude werd gepleegd. De Raad sprak zelfs van de "properste" verkiezingen uit de Iraanse geschiedenis.

De staatsleiders op de G8-top in Italië zullen zich vandaag beraden over het gemeenschappelijke standpunt dat ze zullen innemen ten aanzien van de kwestie-Iran. Dat zal allicht niet erg kritisch zijn tegenover het Iraanse regime, gezien de terughoudendheid van Rusland.

MEER OVER Barack Obama