Aleris Duffel plakt namen op vijfhonderd ontslagen

Aluminiumbedrijf Aleris plakt vandaag namen op de 510 personeelsleden die moeten afvloeien. Opmerkelijk genoeg ging het personeel gisteren al gelaten in op de vraag alle persoonlijke spullen mee te pakken.

De sfeer onder de werknemers van Aleris in Duffel stond gisteren in schril contrast met het zonovergoten weer. Voor vijfhonderd van hen was het er hun laatste werkdag. Aleris kondigde medio april al aan fors te moeten snoeien in zijn personeelsbestand. In overleg met de directie wisten de vakbonden de aanvankelijke 770 te schrappen banen te herleiden tot 510.

Nog voor de directie vandaag de namen bekendmaakt van de 310 arbeiders en 200 bedienden die moeten verdwijnen, heeft ze elk personeelslid gisteren gevraagd zijn persoonlijke spullen al mee naar huis te nemen. Diegenen die hun job behouden, mogen die maandag terug meebrengen. De ontslagen werknemers daarentegen wordt onmiddellijk de toegang tot het bedrijf ontzegd.

"Geen criminelen"

“Uiteraard hebben we bedenkingen bij deze zet”, zegt ACV-hoofdafgevaardigde Yvo Rens. “We hebben onze militanten duidelijk gemaakt dat ze daar niet op hoeven in te gaan. We zijn toch geen criminelen?”

Heel wat werknemers speelden desondanks liever op zeker. “Vanmorgen heb ik al een aantal spullen in mijn koffer geladen”, zegt een arbeider die na zijn shift met zijn werkschoenen onder de arm Aleris buitenwandelt. “De afgelopen dagen loopt iedereen er gelaten bij. Ik werk hier samen met mijn vrouw. We horen het verdict elk op een ander moment. We leven er met een bang hart naartoe.”

Goed werk

Arbeider Frank Coppens uit Deurne leeft eveneens tussen hoop en vrees. “Ik ben wel blij dat eindelijk een einde komt aan de onzekerheid. Het is toch al twee maanden geleden dat de herstructurering is aangekondigd. Wel vind ik dat de vakbonden goed werk hebben geleverd. In 1993 werd driehonderd man meteen na het werk nog zonder boe of bah aan de deur gezet.”

“Gezien de omstandigheden vind ik het bereikte akkoord positief”, vindt vakbondsman Yvo Rens. “Onder meer de opzegtermijn van arbeiders is met die van bedienden gelijkgeschakeld en brugpensionering kan vanaf 52 jaar. Er is een zeventigtal vrijwillige vertrekkers. Ik schat dat er bij de arbeiders in totaal zo’n 120 naakte ontslagen vallen.”

Jan VAN DE POEL

MEER OVER Duffel