"Met Yasmine zijn we een icoon kwijt"

Een paar uur nadat het nieuws over de zelfmoord van Yasmine bekend was geraakt, werd in het Museum voor Schone Kunsten het startschot gegeven van Antwerp Pride, een vierdaags holebifestival.

jvandermosten

De organisatie besliste om alles door te laten gaan. Maar de teneur was duidelijk: de homogemeenschap verliest een van haar grootste iconen.

Speeches

In de officiële speeches in de hal van het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid werd met geen woord gerept over het overlijden van Yasmine. “Een bewuste keuze”, zegt Bart Abeel, promotor van Antwerp Pride. “Wat er is gebeurd, is dramatisch. Ik vind het verschrikkelijk voor de mensen die dicht bij haar stonden, maar het is nu niet aan ons om grote verklaringen af te leggen."

"We laten alle evenementen dit weekend doorgaan, ook de vrouwenfuif in Red&Blue die Marianne (Dupon, red.) en Ann (Van den Eeden, red.) organiseren. Maar de dood van Yasmine is een groot verlies voor de homogemeenschap. Ze was een fijne, mooie vrouw. Dit raakt ons allemaal heel erg.”

Geschokt

Ook Ludo Smits, eigenaar van homoclub Red&Blue, is geschokt door de zelfmoord van Yasmine. “Ik wist dat ze het moeilijk had, maar dit had ik helemaal niet van haar verwacht. Yasmine was een icoon voor de holebi’s, en dan vooral voor jonge lesbische meisjes en vrouwen. Voor hen moet dit nu ook moeilijk zijn.”

De sfeer op de openingsfuif van Antwerp Pride gisteravond op de Draakplaats was niet echt uitgelaten. De zelfmoord van Yasmine was er het gespreksonderwerp. De mensen van Het Roze Huis-Antwerpse Regenboogkoepel, dat de holebiverenigingen in de provincie verenigt, plaatsten als eerbetoon kaarsjes en een foto van de overleden zangeres op het plein.

Inge LAURIJSSEN

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio