1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

VB dankt af terwijl N-VA aanwerft

Na elke verkiezing worden sommige partijen een stuk armer of rijker. De ene moet mensen ontslaan, de andere heeft plots een berg vacatures. Zo is het ook bij respectievelijk Vlaams Belang en N-VA.

jrosquin

VB: “Miljoen euro minder per jaar”

De nederlaag smaakt bitter: Vlaams Belang moet 19 van zijn 140 banen schrappen en raakt bovendien jaarlijks ruim een miljoen euro aan werkingskosten kwijt.

“Wij verliezen in totaal 14 parlementsleden, de bijbehorende 14 administratieve bedienden en vijf medewerkers op universitair niveau”, zegt VB-voorzitter Bruno Valkeniers. “Omdat we wel wisten dat we onze 24 procent van 2004 niet konden evenaren, hebben we de jongste maanden mensen die weggingen niet meer vervangen. Andere medewerkers gaan met pensioen of deeltijds werken. We hadden ook een spaarpot aangelegd voor moeilijke tijden zoals deze. Daardoor hebben we het aantal naakte ontslagen kunnen beperken tot zes. Hun ontslag gaat in op 1 juli.”

“Hoe we omgaan met een miljoen minder inkomsten voor onze werking, daarvoor heb ik meer tijd nodig. Ik kan me voorstellen dat we bijvoorbeeld snoeien in de openingstijden van onze lokale secretariaten en in onze publicaties, maar ik ga eerst al onze vaste en variabele kosten screenen. Daarbij blijft geen enkel heilig huisje overeind.”

LM


“Elk jaar bijna miljoen euro extra”

Op de website van de N-VA staan 22 vacatures. De succesvolle partij van Bart De Wever moet bovendien op zoek naar een groter partijhoofdkwartier.

“Wij hebben er elf verkozenen bij die elk recht hebben op een medewerker, althans als het Brussels Parlement onze verkozene als een éénmansfractie wil erkennen”, licht N-VA-directeur Piet De Zaeger toe. “Daar komen nog 6,5 fractiemedewerkers op universitair niveau bij. Voorts stijgen onze jaarlijkse inkomsten aan partijdotaties en secretariaatstoelagen met bijna een miljoen euro.”

“We moeten ook uitkijken naar een groter gebouw. Nadat we bij de federale verkiezingen van 2003 tegen de muur waren geknald en door de invoering van de kiesdrempel niet meer in de Senaat waren geraakt, hadden we ons partijgebouw verkocht en waren we kleiner gaan wonen. We zijn toen gaan multitasken: we zorgden met een minimum aan mensen toch voor een volwaardige partijwerking. Zes jaar lang hebben we boven onze krachten gewerkt, nu kunnen we de toestand normaliseren. De meerinkomsten die we nu krijgen, zijn echt geen overbodige luxe.”

LM

MEER OVER Vlaams Belang