Helft van Russische sterfgevallen veroorzaakt door alcohol

De helft van het aantal sterfgevallen in Rusland is te wijten aan overdadig alcoholgebruik. De meeste slachtoffers zijn tussen 15 en 54 jaar oud.

jlenaerts

Sinds 1987 zijn er al drie miljoen Russen overleden door alcohol. Volgens professor David Zaridze van het Russische Centrum voor kankeronderzoek is "zo'n verlies vergelijkbaar met dat van een oorlog".

Misbruik

De cijfers komen uit een onderzoek van het medisch tijdschrift 'The Lancet'. Lokale artsen bezochten in drie industriesteden - Tomsk, Barnaul en Biysk - families van 48.000 Russen die tussen 1990 en 2001 gestorven waren. Daarbij vroegen ze specifiek naar het drankgebruik van de overledenen.

Daaruit bleek dat 52 procent van de overlijdens in verband stonden met drankmisbruik: 8.182 mannen en 1.565 vrouwen stierven ten gevolge van alcohol. De voornaamste doodsoorzaken zijn verkeersongevallen, gewelddelicten, alcoholvergiftiging en ziektes zoals leveraandoeningen en pancreaskanker.

Sterftegraad

In de rest van de wereld veroorzaakt alcoholmisbruik slechts 4 procent van alle doden. De sterftegraad bij Russische mannen ligt dan ook vijf keer hoger dan in West-Europa, voor de vrouwen is dit drie keer.