"Marianne heeft nu aandacht nodig"

“Een relatiebreuk heeft vaak een ontzettend grote impact op iemands gemoedsleven”, zegt Nico De Fauw, psycholoog en voorzitter van de Werkgroep Verder voor nabestaanden na zelfdoding. “Je toekomstbeeld wordt in één klap weggevaagd."

kscherpenberg

"Maar toch is liefdesverdriet vaak niet de enige aanleiding voor zelfdoding. Ook bij Yasmine hoorden we dat het al een hele tijd niet goed ging. Buiten de liefdesperikelen zullen er zeker nog andere zaken hebben meegespeeld.” Depressie of een burn-out bijvoorbeeld, zoals vriendin en collega Martine Prenen gisteravond in Ter Zake aangaf.

Lees ook: Zangeres en presentatrice Yasmine (37) stapt uit het leven Lees ook: "Ze wist van niks meer, was totaal verweesd" Lees ook: Edegem opent rouwregister voor Yasmine Lees ook: "Dit hadden we niet zien aankomen Lees ook: "Met Yasmine zijn we een icoon kwijt"

Wanhoopsdaad

“Het is belangrijk om ook op die achterliggende problemen te wijzen bij iemand als Yasmine, omdat we toch vaak kopieergedrag zien na een wanhoopsdaad van een bekendheid. Mensen herkennen hun eigen problemen en zien hoe zij ermee om is gegaan...”

De zangeres had naar verluidt ook al tegen goeie vrienden gezegd dat ze aan zelfdoding dacht. Hoe hadden die moeten reageren? “Als iemand expliciet over zelfdoding begint, loop dan zeker niet weg. Nog te vaak denkt men: Ach, die persoon heeft een slechte dag. Luister naar zijn of haar verhaal en zoek samen naar hulp. Neem die persoon desnoods mee naar de dokter of de psycholoog, want vaak hebben die mensen de energie niet meer om zelf die stap te zetten.”

Partner en kind

Voor Marianne Dupon kwam de dood van haar voormalige partner als een schok. Zij zat donderdagmiddag met dochtertje Ella Louise en een vriendin in het Antwerpse jazzcafé De Muze. Rond 16u kreeg zij het dramatische nieuws via de telefoon te horen. Ze stuikte volledig in mekaar. Vader Werner Dupon werd gebeld en kwam zijn dochter en kleindochter halen. Samen reden ze eerst naar de zus van Yasmine in Kontich. Daarna reed Marianne naar hun vroegere woonst in Edegem, helemaal over haar toeren.

En hoe moet iemand als Marianne Dupon nu verder, wetende dat de zelfdoding van haar ex minstens voor een deel was ingegeven door hun breuk? “Zij moet de komende tijd zeker extra aandacht krijgen. Nabestaanden lopen immers een verhoogd risico op suïcide.”

De zangeres had een dochtertje van twee met haar ex. Hoe komt het dat zelfs zo’n kind niet belangrijk genoeg geacht wordt om voor verder te leven? “Wie aan zelfdoding denkt, zit vaak in een soort van tunnel en alleen aan het einde is er licht. Hij of zij heeft een groot probleem en de enige oplossing is de dood. Vaak denken deze mensen ook dat ze voor iedereen een last zijn geworden, ten onrechte uiteraard.”

KB