Mechelse politie lanceert sms-dienst voor doven in nood

Dove of slechthorende Mechelaars die in nood verkeren, kunnen binnenkort de lokale politie verwittigen via sms. Nu kunnen ze dat enkel doen door een fax te verzenden.

Mechelen werkt nu nog aan een speciaal telefoonnummer voor de sms-dienst. “Op dit moment passen wij ons systeem aan om de ontvangst van sms-berichten mogelijk te maken. In principe moet het over enkele dagen in gebruik zijn”, zegt hoofdcommissaris Yves Bogaerts. Na de Kempense politiezone Geel-Meerhout-Laakdal is Mechelen de tweede in de provincie Antwerpen die de dienstverlening voor burgers met een auditieve handicap verbetert.

Een probleem dat op nationaal vlak al enige tijd aansleept, wordt daarmee een beetje opgelost. In heel dringende gevallen is het noodnummer 101 voor doven en slechthorenden op dit moment enkel bereikbaar via fax. “Dat moet mogelijk blijven, maar vandaag is het gebruik van de gsm sneller en efficiënter”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Als het erop aankomt, kan een betere bereikbaarheid van levensbelang zijn.”

Brief naar minister

Somers werd van het probleem op de hoogte gebracht door een inwoner van zijn stad. Intussen heeft hij ook een brief gestuurd naar zijn partijgenoot en bevoegd minister Vincent Van Quickenborne . “Ik heb er bij de dispatching voor de hele provincie op aangedrongen om de sms-dienst in te voeren. Zonder resultaat. Ik vind dat onaanvaardbaar”, stelt de burgemeester.

De verantwoordelijken van de provinciale noodcentrales gaan niet in op het voorstel zolang de plaatsbepaling van gsm-oproepen door operatoren als Proximus, Mobistar of Base niet geïnstalleerd is. “Nochtans werd die verplichting enige tijd geleden opgelegd, maar ze wordt blijkbaar niet gerespecteerd. “Ik vraag de minister om dit gebrek weg te werken, zodat ook onze dove en slechthorende inwoners snel en efficiënt de noodcentrale kunnen contacteren, wanneer dat nodig is”, geeft Bart Somers aan.

Zelf wil Mechelen nationale maatregelen niet afwachten. “Als wij de burger beter kunnen helpen, moeten we dat doen, zelfs als het op dit moment nog niet onmiddellijk mogelijk is om een gsm-oproep of een sms-bericht te lokaliseren. Met een beetje hulp van het parket kan dat binnen het kwartier wel lukken. Maar een fax, die kun je tijdens een wandeling in het bos niet versturen. Als iemand een sms verstuurt, weten wij tenminste van iets”, legt korpschef Bogaerts uit.

Sven VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio