"Het blijft niet meer plezant, door de vele regels"

Desselaars staan tijdens Graspop met eigen kraampjes in de straten, sommigen dit jaar voor de laatste keer. De gemeente en de organisatie leggen hen meer en meer regels op.

Al zeven jaar stellen Leo en Rosa Smets in de Kastelsedijk hun tuin open voor de bezoekers van Graspop, net zoals vele andere bewoners. Maar dit jaar wordt het de laatste keer. “Het vraagt veel voorbereiding”, vertelt Rosa, “maar dat nemen we er graag bij. Helaas leggen de organisatoren van Graspop en de gemeente ons zoveel regels op, dat het niet meer plezant blijft. Vooral de verplichte prijs van 1,75 euro voor een consumptie ligt ons op de maag.”

“We merken dat onze gasten vooral op zoek zijn naar rust”, weet dochter Leen. “Het zijn veelal stadsmensen die nog nooit een koe van dichtbij zagen, of hongerige zielen die na de zoveelste festivalfriet toch eens graag een kommetje soep eten. Als dat aan een democratische prijs kan, is dat meegenomen.”

Rode bollen

De verhuizing van het festivalterrein naar het industriegebied maakt dat de familie Smets geen passage meer voor de deur zal hebben. “De mensen moeten nu speciaal omlopen om onze tuin te bereiken”, weet Leo. “Het zal dit jaar dus een pak minder zijn, maar we hopen dat al onze stamgasten komen afscheid nemen. Via Facebook proberen we contact te leggen en we houden een ludieke actie met rode bollen.”

De organisatie van Graspop zelf heeft het te druk om te reageren.

Nele CAEYERS

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio