1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het controversiële leven van 'Wacko Jacko'

Michael Jackson was niet alleen een wereldartiest. Hij werd ook bekend door zijn bizarre, excentrieke gedrag. De 'King of pop' had een bewogen liefdesleven, maakte van zijn huis een pretpark, werd meermaals aangeklaagd en was de laatste jaren slechts een schim van wat hij ooit is geweest. Het leverde hem de bijnaam 'Wacko Jacko' op.

pirombouts

Kindsterretje

Jackson was een kindster en kon die roem moeilijk dragen. De vader van de latere 'King of pop' sloeg de zanger in zijn beginperiode, aldus Jackson in een ophefmakend interview met BBC-reporter Martin Bashir. "Het was vreselijk om dragen: slaag krijgen achter de coulissen en daarna op het podium moeten kruipen", vertelde Jackson toen.

De reportage van Bashir werd gefilmd op het landgoed 'Neverland', de naam van de droomwereld uit tekenfilm 'Peter Pan'. Jackson bouwde er zijn eigen pretpark, met attracties. De zanger nodigde er de kinderen uit de buurt uit, en zei in het interview met Bashir ze soms ook te nodigen op zijn slaapkamer. Hij liet ze zelfs in zijn bed slapen. Jackson zei later dat de beelden manipulatief gemonteerd waren.

Kindermisbruik

In 2003 werd de 'King of pop' echter opnieuw beschuldigd van kindermisbruik door één van de jongens die in de reportage te zien was. Een lange rechtszaak volgde, waarbij Jackson zijn onschuld uitschreeuwde. De zanger werd er geruggesteund door duizenden fans. Er was elke dag ophef: de advocaten lieten veel celebrity's getuigen en Jackson zelf daagde ook eens op in pyjama.

Het was niet de eerste keer dat Jackson van kindermisbruik beschuldigd werd: in 1993 werd hij ook al van handtastelijkheden beschuldigd, maar hij kocht de zaak af voor - naar verluidt - 10 miljoen dollar. In juni 2005 werd Jackson door een volksjury evenwel vrijgesproken van alle aanklachten.

Liefdesleven

Michael Jackson stapte vijftien jaar geleden in het huwelijksbootje met Lisa Marie Presley, de enige dochter van Elvis Presley. Het sprookje bleef echter niet lang duren: de twee (foto) bleven ook slechts 18 maanden bij elkaar.

In 1996 hetrouwde de zanger met verpleegster Debbie Rowe. Samen kregen ze twee kinderen: zoon Michael Joseph (ook: Prince Michael) en dochter Paris-Michael Katherine. De excentrieke zanger liet de kinderen op latere leeftijd met maskers rondlopen opdat ze niet in de publiciteit zouden lopen.

Jackson en Rowe gingen uit elkaar in 1999. Jackson kreeg nog één kind, Prince Michael II, die hij ooit over de rand van het balkon van een Duits hotel hield. Hij wou de baby (toen 11 maanden oud) naar eigen zeggen gewoon laten zien aan de menigte. Wie de moeder van Prince II is, is tot vandaag de dag niet bekend.

Plastische chirurgie

Jackson was ook geobsedeerd door zijn uiterlijk. De zanger onderging meerdere malen plastische chirurgie, waaronder twee neuscorrecties. Hij was de eerste Afro-Amerikaan die transformeerde naar blanke. Jackson verklaarde aan Oprah Winfrey dat het bleek worden van zijn huid te wijten was aan de ziekte vitiligo, waardoor alle pigment uit (delen van) de huid verdwijnt.

Geruchten over Jackson's gezondheid bleven de laatste jaren aanhouden. Zo werd er herhaaldelijk gesuggereerd dat hij huidkanker zou hebben. Een advocaat van de familie maakte kort na zijn dood al gewag van overmedicatie.