Gsm luidt klokken, zon levert energie

Gsm luidt klokken, zon levert energie

Gsm luidt klokken, zon levert energie

Essen - Als het aan Ludo Boden, de voorzitter van de kerkfabriek, ligt, staan er volgend jaar 125 zonnepanelen op het dak van de kerk van Wildert (Essen).

Ludo Boden is een vernieuwer. Zo laat hij de klokken luiden met zijn gsm en zet hij er ook de verwarming mee aan. Nu heeft hij het idee opgevat om op het dak van de kerk zonnepanelen te plaatsen. “Voor de kerkfabrieken wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Minder kerkgangers, minder misintenties. Daarom liet ik onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen de verwarmingskosten niet zou verlichten.

“We verbruiken nu 4.000 kWh per jaar. Het overschot van de groene stroom zou terug in het net kunnen. Mijn buurman is vertegenwoordiger van groene stroom en maakte een berekening. Er zouden 125 panelen met een totale oppervlakte van 225 m² op het bovendak geplaatst kunnen worden. Dit geeft zo’n 20.000 kWh per jaar. Dus hebben we een overschot van 16.000 kWh.”

100.000 euro

“De investeringskosten worden geraamd op 100.000 euro”, gaat Boden verder. “Deze zijn relatief laag omdat we volgend jaar toch het dak gaan vervangen en dan staan de hoogtewerker en stellingen er al. Als we de omzetwaarde inschatten, komen we op 300.000 euro, rekening houdend met de lening op 20 jaar, kan dit een nettorendement geven van 165.000 euro of bijna 700 euro per maand. We zouden er dus nog op verdienen!”

Duitsland

De gemeente moet het project nog onderzoeken omdat zij borg staat voor de lening, maar ze benadert het positief. De Vlaamse Gemeenschap heeft nog nooit dergelijke aanvraag gekregen maar bevestigde zeer geïnteresseerd te zijn als het project volgens de stroomleverancier haalbaar lijkt. Het project zal dan zelfs voor 30% gesubsidieerd worden.

In Duitsland zijn er al enkele kerken die dit principe volgen, in België nog niet. “Buiten het financieel voordeel is de kerkgemeenschap bezorgd over de leefbaarheid van onze planeet”, zegt Boden nog. “Daarom hoop ik van harte dat de stroomleveranciers mee in ons idee stappen. De aanvraag is binnen, ik hoop dat we volgend jaar klaar zijn.”

Kris PEETERS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio