

N-VA vindt oproep imam onverantwoord
Imam Nordine Taouil had de jonge moslima's woensdagavond tijdens een infomoment opgeroepen om niet langer naar de Athenea van Antwerpen en Hoboken te gaan zolang het geplande hoofddoekenverbod niet van de baan is. Kris Van Dijck, onderwijsspecialist van N-VA, vindt die woorden er ver over.
Het was woensdag een zware dag voor de directie van het Atheneum in Antwerpen. In protestacties uitten honderden leerlingen hun ongenoegen over het hoofddoekverbod.
Geweldloos verzet
Een opvallende spreker was imam Nordine Taouil die het hoofddoekverbod als een crimineel feit beschouwde en opriep tot geweldloos verzet.
De imam riep ook op om vanaf volgend jaar niet naar school te gaan zolang de directie haar hoofddoekenverbod niet intrekt. Die oproep schoot in het verkeerde keelgat bij Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid voor N-VA.
Bekijk het verslag van de manifestatie.
Onverantwoord
"Ouders oproepen om hun kinderen niet naar school te sturen is onverantwoord. Het dreigt de toekomst van deze, zo al, zwakke jongeren te breken. Alsof de schoolse achterstand van veel allochtone jongeren al niet erg genoeg is", aldus Van Dijck.
N-VA steunt het standpunt van directrice Karin Heremans. De partij meent dat moslima's het recht hebben om een hoofddoek te dragen, maar dat recht mag niet absoluut zijn. Een schooldirectie heeft het recht om te waken over de harmonie in de school
Vlaams Belang
Vlaams Belang gaat nog verder met de kritiek op de imam en wil hem niet langer als gesprekspartner voor Antwerpse en Vlaamse overheden. "De overheid mag niet zwichten voor zulke pogingen tot chantage."
Ook de extreem-rechtse partij noemt de oproep van de geestelijke onverantwoord. Volgens kopman Filip Dewinter toont de oproep van de imam "de agressieve en arrogante houding van een bepaald deel van de moslimgemeenschap" aan.
De ouders die ingaan op de oproep van imam Taouil om niet naar school te gaan omwille van het hoofddoekenverbod, moet het kindergeld en de studietoelage worden afgenomen, vindt Vlaams Belang.
Machocultuur aanpakken
Meyrem Almaci, fractieleidster in de Kamer voor Groen!, erkent het probleem van de onderdrukking, maar vindt het hoofddoekenverbod dan weer geen goede remedie.
Volgens Almaci, zelf van Turkse origine, worden Marokkaanse meisjes wel degelijk door Marokkaanse jongens onder druk gezet om een hoofddoek te dragen. Een verbod op het dragen van een hoofddoek zal de druk op hen niet doen afnemen, zegt Almaci op radio 1. Er moet eerder iets gedaan worden aan de machocultuur onder Marokkaanse jongens.
Lees ook: Hoofddoekendebat op Atheneum leidt tot verhitte gemoederen
Lees ook: Leerlingen Antwerps Atheneum wachten proclamatie af
Lees ook: Helft van leerlingen verlaat Antwerps Atheneum
Lees ook het nieuwsbericht van dinsdag: "Met een verbod beschermen we meisjes zonder hoofddoek"
Lees ook het standpunt van Lex Moolenaar: "Recht op hoofddoek mag geen plicht zijn"
CITTA
Bij de Italiaan, de Chinees of in een gebakje: vegan is nu echt overal
Sterrenchef Bart de Pooter opent twee plantbased restaurants in één keer, terwijl het festival …
“De Nieuwe Kaai is een essentieel onderdeel van mijn jeugd”
Dankzij Liefde voor muziek staat Margriet Hermans (68) weer in de schijnwerpers. Maar helemaal …
GUILLAUME. Antwerpen en het Eurovisiesongfestival
Guillaume Van der Stighelen observeert wekelijks voor citta de dingen en mensen die voorbijgaan …